Alen SalihovićAlen Salihović

Ob reformi občin ohraniti pravice

| 06.11.2014, 14:48 Matjaž Merljak

Komisija državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu se je 5. novembra 2014 na nujni seji seznanila z načrtovano reformo občin v Furlaniji - Julijski krajini (FJK). Slovensko vlado in urad predsednika republike je pozvala k dejavnemu prizadevanju za zaščito pravic naše manjšine.

V FJK pripravljajo spremembe deželnega zakona, ki bi spremenil občine oz. krajevne uprave. Šlo naj bi za nekakšno funkcionalno združevanje. A po trditvah predstavnikov slovenske manjšine - najbolj dejavna je pri tem zbirna stranka Slovenska skupnost SSk - bi večje občine imel več vpliva, manjše - in take so občine, v katerih so prisotni Slovenci - pa bi izgubile avtonomijo in vrsto upravnih pristojnosti. Posledice za avtonomijo slovenskih dvojezičnih občin bi bile lahko velike, saj bi ste pristojnosti z občinske ravni prenesle na višje organe.

SSk je zato predlagala, da se 32 občinam, v katerih so prisotni Slovenci in ki so vključene v zaščitni zakon, omogoči svobodno izbiro med združitvijo v občinsko unijo ali pa da ohranijo svoje pristojnosti in upravljanje občinskih storitev skupno upravljajo z drugimi občinami. Po besedah predstavnikov manjšine v osnutku zakona trenutno ni omenjena prisotnost slovenske in drugih manjšin, vprašanje pa je tudi, ali je osnutek v skladu z mednarodnimi pogodbami, ki Italijo zavezujejo pri zaščiti slovenske manjšine.

Predsednik Ivan Hršak je v izjavi po seji komisije zatrdil, da gredo sklepi v smer ohranjanja ravni pravic slovenske manjšine v Italiji. Ob tem je še dodal, da je bila preko slovenskega zunanjega ministrstva oblikovana ekspertna skupina, v kateri so predstavniki ministrstva, urada za Slovencev v zamejstvu in po svetu, pravni strokovnjaki in predstavnika manjšine. Ta naj bi oblikovala predloge za zaščito pravic manjšine in poskušala sodelovati z deželnimi oblastmi v FJK pri naslednjih korakih.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...