Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Na Slovenskem knjižnem sejmu tudi založba Ognjišče

Slovenija | 28.11.2014, 07:18

V Ljubljani je te dni odprta največja knjigarna pri nas. Na že 30. Slovenskem knjižnem sejmu, ki ga od srede do nedelje gosti Cankarjev dom, se predstavlja sto slovenskih in tujih založb, tudi katoliške. Med njimi so založba Družina, Mohorjeva založba, založba brat Frančišek, Dravlje in Salve. Svojo stojnico ima tudi založba Ognjišče, deli jo z založbo Novi svet. Obiskovalci lahko na njej prelistajo predvsem knjižne novosti.

Odgovorni urednik založbe Ognjišče mag. Božo Rustja pojasnjuje, da njihova stojnica na sejmu ni velika, zato so pripravili izbor. Poleg knjižnih novosti so vanj uvrstili tudi knjige s starejšo letnico izdaje, ki so primerne za obdarovanja ob prihajajočih praznikih. Rustja ugotavlja, da ljudje zadnje čase veliko posegajo po vsebinah, ki rešujejo življenjske probleme. Kot dodaja, gre za odraz časa, v katerem ne vlada le gospodarska kriza, ampak tudi kriza vrednot. "Krizni čas človeka stisne. Išče, kaj je tisto v življenju, kar ostane. Ko se ti zamaje stavba življenja, iščeš trdne temelje. Morda so te knjige tiste, ki osvetljujejo trdne temelje našega bivanja." Ljudje po besedah Rustje prav tako zelo radi sprašujejo po knjigah za otroke. "Predvsem so to božične knjige, knjige o Miklavžu."

Na sejmu so knjige na voljo po ugodnejši ceni. "Cenejše so novitete in nekatere knjige v akciji. Prednost na sejmu je to, da knjigo lahko vzameš v roke, jo pogledaš, kaj prebereš, vidiš, ali te knjiga potegne ali ne," je prepričan Rustja. Veseli ga, da ljudi knjige še vedno zanimajo in da si jih radi podarjajmo med seboj. Zato verjame, da je sejem pomemben tudi z vidika promocije branja.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...