Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Družina z več otroki (foto: ARO)
Družina z več otroki

Pogovor o: V stiskah družin sta pomembna tudi poslušanje in sprejemanje

Slovenija | 27.11.2014, 15:26

Ne le družine, ki so se znašle v materialni stiski, ampak tudi tiste, ki se soočajo z različnimi ostalimi težavami, kot so zasvojenost, nasilje, preobremenjenost staršev ter osamljenost otrok in starejših, so v središču pozornosti tokratnega Tedna Karitas. Različne dogodke je letos povezalo geslo V družini sem doma. V Pogovoru o na Radiu Ognjišče so o tem razmišljali Nataša Sorko, Klemen Svetelj, Jože Kern in Hana Strajnar.

Nataša Sorko je socialna pedagoginja in družinska svetovalka. Je tudi predsednica društva Žarek upanja, ki pomaga pri zasvojenostih, predvsem z alkoholom. Sorkova ugotavlja, da je pitje običajno le vrh ledene gore. Ko se posamezniki ali družine vključijo v njihov program, pridejo na dan ostale stiske. Pogosto sta v ozadju brezposelnost in pomanjkanje finančnih sredstev. "Alkoholizem prav gotovo zelo naruši odnose v družini in širši," je opozorila.

Družinam pomagajo tudi duhovniki. Da imajo lahko veliko vlogo pri reševanju različnih težav, ki jih pestijo, nam je zaupal župnik v Domžalah Klemen Svetelj. A obstajati mora zaupanje. Zgodbe, ki jih sliši, so običajno žalostne, najpomembneje pri tem je, da si vzame čas in jim prisluhne. "Takrat je težko. Že zunanja stiska je lahko tako težka, da se človek zelo hitro počuti sam. Če takrat ni ob njem nekoga, ki bi nudil neko varno zavetje in prostor sprejemanja, je ta stiska lahko še toliko večja," je poudaril.

K pomoči družinam v krizi je, kot smo že večkrat omenili, poklicana Karitas. "Ob zavedanju, kako pomembna je družina, čutimo posebno poslanstvo, da gremo k vsem tistim, ki družine tako ali drugače nimajo," nam je povedal generalni tajnik Škofijske Karitas Ljubljana Jože Kern.

Z veliko preizkušnjo sta se morala soočiti mlada zakonca Hana in Gregor Strajnar. Njuna prvorojenka je namreč zaradi hude in zelo redke genske napake ovirana v svojem razvoju. A verjameta, da je v družino prišla z določenim namenom. "Naša preizkušnja je posebna milost, saj nam pomaga, da se zavemo nekaterih stvari, ki se jih drugače ne bi. Povezujemo se med sabo in si pomagamo, hkrati se obračamo po pomoč k Bogu, saj velikokrat ne zmoremo sami," je dejala Strajnarjeva.

Slovenija, Radijski utrip, Sociala, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.