Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Boris Koprivnikar (foto: ARO)
Boris Koprivnikar

Kakšna bo usoda pogajanj o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju?

Slovenija | 27.11.2014, 06:00

Konec leta bodo prenehali veljati vsi obstoječi varčevalni ukrepi v javnem sektorju. Vlada jih želi podaljšati, a ob tem prihraniti še dodatnih 127 milijonov evrov. A vse, kar je do zdaj predlagala, sindikalna stran zavrača. Še posebej ostro je nastopila proti morebitnim posegom v nekatere dodatke in regres za prehrano. Časa za dogovor je vse manj, zdi se, da bo odločilen današnji dan.

Vlada se bo dopoldne najprej izrekla o predlogih sindikatov javnega sektorja, sledil bo nov krog pogovorov o tem, kako v prihodnjem letu zmanjšati skupno plačno maso. "Pogajanja z javnim sektorjem tečejo naprej. Normalno je, da vlada preučuje vse možnosti, predloge," je pojasnil premier Miro Cerar. Dozdajšnji pogovori niso prinesli zbližanja stališč. "Prepričan sem, da bomo dogovor dosegli. Nenazadnje nimamo veliko alternativ. Če ne dosežemo dogovora, so ostale alternative zelo boleče za vso družbo," je nedavno poudaril minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Kot je dodal, je treba dogovor najti do konca novembra, da bi v decembru lahko sledili vsi ostali postopki in bi bila mogoča tako podaljšanje trenutnih varčevalnih ukrepov kot uveljavitev nekaterih novih. Zaveda se, da je možnost, da bi strani našli skupni jezik, minimalna.

Popoldne bo tudi jasno, ali bodo sindikati vztrajali pri protestu 3. decembra in kako množična bo udeležba. Koprivnikar se jih ne boji. "Ne bojim se argumentirati svojih stališč in stališč vlade, a za pogajalsko mizo." Da se bo odzval, kot je treba, če bo do protestov resnično prišlo, je zatrdil Cerar, vendar dogodkov ne želi prehitevati. "Počakajmo, da vidimo, kaj bo. Jaz sem optimist. Verjamem, da lahko prek pogajanj dosežemo tiste ključne stvari, ki smo si jih zadali."

Če vlada ne bo umaknila vseh predlogov dodatnih posegov v plače in ostale prejemke, bo zagotovo protestiral sindikat poklicnega gasilstva in začel tudi s postopki za izvedbo stavke. Takšen sklep je sprejel na današnji seji. Z možnostjo stavke sta že zagrozila tudi oba policijska sindikata.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...