Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Cerar za gospodarskega ministra predlaga Zdravka Počivalška

Slovenija | 26.11.2014, 18:52

Premier Miro Cerar je le našel kandidata za gospodarskega ministra. Sporočil je, da na tem mestu vidi direktorja Term Olimia Zdravka Počivalška. Predlog naj bi bil v državnem zboru že jutri, Počivalšek naj bi bil pred pristojnim parlamentarnim odborom zaslišan prihodnji teden. Koalicijski partnerji so bili po Cerarjevih besedah predloga veseli, pozitivni so tudi odzivi gospodarstvenikov.

Da kandidira, je potrdil tudi Počivalšek. Dodal je, da ni član nobene politične stranke, poglobljeno izjavo bo dal, ko bo imenovan na čelo resorja za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Cerarja veseli, da je Počivalšek sprejel to odgovorno nalogo, saj je po njegovih besedah izvrsten gospodarstvenik. Kot je poudaril, uspešno vodi zelo ugledno in pomembno podjetje. Je menedžer leta 2010 in tudi nagrajenec Gospodarske zbornice Slovenije leta 2004. Premier je ob tem pojasnil še, da je govoril z več kandidati. Počivalšek je bil eden od njegovih favoritov, a je, tako Cerar, potreboval nekoliko več časa za odločitev. Ni namreč želel na hitro soglašati s kandidaturo in podjetje, na čelu katerega je, prepustiti v negotovosti.

Vlada je brez gospodarskega ministra s polnimi pooblastili od konca oktobra. Resor je ves ta čas vodil finančni minister Dušan Mramor, po Cerarjevih zagotovilih je vse potekalo normalno.

Koalicijski partnerji prijetno presenečeni nad premierjevo izbiro

Prvak DeSUS Karl Erjavec ocenjuje, da je Počivalšek dobra izbira. Pričakuje dobro sodelovanje pri gospodarski diplomaciji in odpiranju novih trgov. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je dejal, da so v stranki nad imenom prijetno presenečeni, saj gre za uspešnega gospodarstvenika. Vodja poslancev SD Matjaž Han ugotavlja, da se je morda izplačalo malo počakati. S Cerarjevo izbiro je zadovoljen, meni, da je Počivalšek pri svojem dozdajšnjem delu dokazal, da je zelo dober direktor in da pozna turizem, ki mu moramo v Sloveniji dati še več priložnosti. Han verjame, da je premier z njim opravil temeljit pogovor, tako ne pričakuje, da bodo na dan prišle razne nepravilnosti ali afere.

V opoziciji previdni, a za zdaj brez kritik

Iz opozicije za zdaj ni slišati kritik. V SDS premierjeve izbire za zdaj ne komentirajo, to bodo predvidoma storili na jutrišnji novinarski konferenci. V ZL vladi čestitajo, da je le našla kandidata za vodenje tega resorja, upajo, da bo z njim imela več sreče kot s prejšnjimi. Počivalška ne poznajo, ocenili ga bodo po zaslišanju na pristojnem državnozborskem delovnem telesu. Zanima jih predvsem smer, v katero bo vodil gospodarsko politiko. V N.Si menijo, da bi bil lahko Počivalšek primeren kandidat, a želijo najprej počakati na predstavitev njegove vizije razvoja gospodarstva. Tudi v ZaAB bodo stališča sprejemali po zaslišanju, na prvi pogled se jim zdi Počivalšek dobra izbira, a zaradi dobrobiti slovenskega gospodarstva upajo, da prvi vtis ni varljiv. Poudarili so še, da dober direktor ni nujno tudi dober minister.

V gospodarstvu zadovoljni s predlaganim imenom

V Gospodarski zbornici Slovenije so pozdravili ime kandidata, ki ga je sporočil premier. Verjamejo, da ima vse lastnosti za uspešno delo v funkciji novega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, veselijo se sodelovanja pri pripravi konkretnih ukrepov za vnovični dvig konkurenčnosti gospodarstva, spodbujanje zdrave gospodarske rasti, prestrukturiranje prezadolženega dela gospodarstva in kreiranje novih delovnih mest. Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je spomnila, da ima Počivalšek dolgoletne menedžerske izkušnje in v turizmu dosega zelo dobre rezultate. Poudarila je, da mora imeti gospodarski minister pred očmi predvsem dejstvo, da je glavni zagovornik konkurenčnosti gospodarstva in s tem tudi zagotavljanja čim višje stopnje kakovosti življenja v državi. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so opozorili, da so sami Počivalška za to funkcijo predlagali že v času vlade Alenke Bratušek. Prepričani so, da je s svojim dozdajšnjim delom dokazal, da zna uspešno reševati tako probleme obrtnikov in malih podjetnikov kot velikih gospodarskih družb. Kot dodajajo, so slovenski obrtniki in podjetniki še vedno v krizi, zato potrebujejo ministra, ki bo razumel tudi potrebe malih gospodarskih subjektov.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...