Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Koalicija o izvedbenem zakonu o fiskalnem pravilu

Politika | 25.11.2014, 14:58 Petra Stopar

Fiskalno pravilo, kot kaže, vendarle še ni povsem utonilo v pozabo. Predstavniki vlade se bodo tako popoldne sestali s koalicijskimi poslanci in jim predstavili osnutek zakona o izvajanju tega pravila. Izvedbeni zakon bi morali v skladu z zavezo sprejeti že pred letom dni, a je bilo do zdaj to na stranskem tiru.

Slovenija je fiskalno pravilo v ustavo vnesla maja lani. V skladu z njim morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. Od tega načela se lahko začasno odstopi samo v izjemnih okoliščinah.

Merila za določitev teh izjemnih okoliščin in način ravnanja, če do njih pride, bo določal izvedbeni zakon, ki ga mora državni zbor izglasovati z dvotretjinsko večino.

Stranke imajo različna stališča o tem, s katerim letom mora država uravnotežiti javne finance. Vlada naj bi predlagala leto 2016. Več bo verjetno znanega po popoldanskem koalicijskem sestanku. Časa ni več veliko, predvidoma v četrtek naj bi zakon obravnavala vlada, nakar naj bi ga predstavili še vodjem vseh parlamentarnih strank.

Poslanska skupina SDS je sicer pred dnevi vložila svoj predlog izvedbenega zakona, s katerim bi se določilo podrobnosti izvajanja fiskalnega pravila in načina uravnoteženja javnih financ. V stranki vztrajajo, da mora zakon veljati za proračun za prihodnje leto, v nasprotnem primeru napovedujejo ustavno obtožbo zoper predsednika vlade in ministra za finance Dušana Mramorja.

Še to- na popoldanskem sestanku bodo koalicijski partnerji morda izvedeli tudi ime kandidata za gospodarskega ministra. Premier Cerar naj bi čakal le še na soglasje kandidata, karkoli že naj bi to pomenilo.

Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...