Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Janša upa, da je odločitev sodišča začetek konca zlorabljanja državnih institucij

Slovenija | 22.11.2014, 11:21

"Pričakujem, da bo vladna koalicija sedaj vzela v obravnavo resne probleme, ki jih ima ta država in da se bo nehala ukvarjati predvsem z mano, opozicijo in Slovensko demokratsko stranko," je v izjavi za medije dejal predsednik SDS Janez Janša. Ustavno sodišče je včeraj objavilo odločitev glede poslanskega mandata Janše. Odločilo je, da se ''do končne odločitve Ustavnega sodišča zadrži izvršitev sklepa Državnega zbora tako, da pritožnik izvršuje mandat poslanca v Državnem zboru''.

Pred samo sejo, so predsedniku SDS Janezu Janši, novinarji postavili nekaj aktualnih vprašanj, povezanih z odločitvijo Ustavnega sodišča in s Svetom SDS. Na vprašanje novinarja o tem, da še ni dokončne vsebinske odločitve Ustavnega sodišča, da pa so predsedniku začasno vrnili poslanski mandat, je Janša dejal, da „je bil mandat začasno odvzet in upam, da je ta odločitev Ustavnega sodišča začetek konca neke spirale zlorabljanja državnih institucij in pričakujem, da bo režim malo premislil o nadaljnjih korakih, predvsem pa pričakujem, da bo vladna koalicija sedaj vzela v obravnavo resne probleme, ki jih ima ta država in da se bo nehala ukvarjati predvsem z mano, opozicijo in Slovensko demokratsko stranko.“

Na vprašanje o tem, kakšno je konkretno sporočilo odločitve vsem tistim poslancem, ki so glasovali za odvzem mandata, je povedal, da „ima v Sloveniji oblast po ustavi ljudstvo, ki odloča neposredno na referendumih in z volitvami. Se pravi poslanci niso nad ljudstvom, teh 58 poslancev, ki je glasovalo za odvzem mandata, ki ga je podelilo ljudstvo, se je dvignilo nad ustavo in nad tiste, v imenu katerih odločajo. To je bil nek akt, zavržno dejanje, s katerim je ta vladna večina s pomočjo dveh, ali pa vsaj ene, opozicijske stranke storila nekaj, kar se v parlamentarnih demokracijah doslej še nikoli ni zgodilo, to je neko dno vsega tega dogajanja. In najmanj, kar se pričakuje od teh 58 poslancev, je neko iskreno opravičilo za to, kar so storili, če ne drugače z odlogom.“

Na vprašanje o današnji „klavzuri“ - kot so posvet poimenovali mediji stranke - SDS, pa je predsednik Janša pojasnil, da bo potekal posvet poslanske skupine in deloma strokovnjakov, prav tako bodo potekale seje nekaterih organov stranke, „skratka nič od tega, kar pišete po medijih“. Od razprav pa predsednik SDS pričakuje to, kar se je vedno dogajalo na takšnih srečanjih. „Poslanska skupina bo oblikovala program dela za naslednje leto. Kmalu bo minilo tudi 100 dni od nastopa mandata vlade, 101. dan bo začel delovati Strokovni svet SDS, ki bo potem ne le sproti spremljal, kar vlada dela in ne dela, ampak bo v javnost prinašal tudi svoje rešitve.“

Na vprašanje o tem, ali meni, da odločitev nakazuje na to, da bo ostal poslanec, je Janša dejal, da „odločba, tako kot je napisana, meri celo na več. Meri na to, da se bo razveljavilo del zakona o poslancih, kjer ni predvidenega ustreznega, ali pa zadostnega, po mojem mnenju ni nikakršnega pravnega varstva proti takšnim zlorabam kot se je zgodilo z odvzemom mandata preko glasovanja 58 poslancev“.

Tanko k odstopu pozval Cerarja, Brgleza in Horvata

Odločitev ustavnega sodišča pomeni le majhen korak v smeri poprave krivic Janezu Janši in v smeri premika Slovenije k normalnosti, poudarja vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Od premierja Mira Cerarja, predsednika DZ Milana Brgleza in predsednika mandatno-volilne komisije Mitje Horvata pričakuje, da bodo ponudili odstop oz. da bodo odstopili.

Tanko je na novinarski konferenci ocenil, da je veliki pok, ki je bil napovedan že leta 2008, z odločitvijo ustavnega sodišča dobil prvi odmev. Odločitev za začasno zadržanje ugotovitve DZ o odvzemu poslanskega mandata predsedniku SDS Janezu Janši je po njegovi oceni samoumevna. Dosedanja praksa ustavnega sodišča po njegovih besedah kaže na to, da kadar oceni, da je pobuda utemeljena, "običajno razsodi v smeri te odločitve". Obenem je ustavno sodišče ugotovilo, da lahko v primeru, če se Janši začasno ne vrne mandat, nastanejo trajne posledice, je pojasnil vodja poslanske skupine.

Ravnanje koalicijskih poslancev in tudi drugih tistih, ki so omogočili prenehanje Janševega mandata, bo po besedah Tanka "šlo v slovensko zgodovino kot eno najbolj zavržnih dejanj", ki so se zgodila v DZ. Odločitev ustavnega sodišča je pokazala na neodgovornost politike, ki je odločitev o prenehanju mandata oprla na neobstoječo ustavno, zakonsko in procesno podlago, je povedal. Z "zavestno zlorabo pravnih aktov" se je po njegovih besedah izjemno veliko težav povzročilo tudi Janševi družini, "zlasti njunima mladoletnima otrokoma, ki so jima v stilu totalitarne razlage naravnega prava odvzeli očeta". Odločitev ustavnega sodišča je po Tankovi oceni problematična za vse poslance, ki so "tlakovali politikantski postopek", zlasti pa za predsednika mandatno-volilne komisije Mitjo Horvata in predsednika DZ Milana Brgleza, ki sta imela ključno vlogo pri izpeljavi postopka.

Prav tako odločitev ustavnega sodišča po Tankovem mnenju predstavlja velik problem za premierja Mira Cerarja. Kot je opozoril, je namreč slednji s svojimi izjavami "usmerjal in podpiral postopek v DZ". Odstop od načel pravne in pravične države ni dobra popotnica za nadaljevanje dela te koalicije in vlade, meni vodja poslanske skupine SDS. Brglez, Cerar in Horvat so po besedah Tanka še nedavno zatrjevali, da za odvzem Janševega mandata prevzemajo politično odgovornost. Zato od njih pričakuje, da bodo ponudili odstop oz. odstopili. Od vseh ostalih poslancev, ki so "z neustavnim odvzemom mandata" poteptali voljo volivcev, pa pričakuje iskreno opravičilo. Ob tem je Tanko spomnil, da se proti Janši že začenja tudi nov proces na osnovi poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) glede premoženjskega stanja predsednikov strank. Opozoril pa je, da je ustavno sodišče že razveljavilo ključne določbe zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je podlaga za geodetsko oceno vrednosti premoženja. Prav na ta podatek pa je KPK oprla stališče, da Janša ne zna pojasniti svojega premoženja, je še pojasnil Tanko.

Matoz prepričan, da bo ustavno sodišče Janši tudi trajno vrnilo mandat

Ustavno sodišče je drugače kot pri ustavni pritožbi v zadevi Patria spoznalo, da je treba Janezu Janši končno zagotoviti učinkovito varstvo pravic, je po objavi odločitve sodišča dejal Janšev zagovornik Franci Matoz. Prepričan je, da bo sodišče Janševi pritožbi ugodilo in mu tudi trajno vrnilo poslanski mandat.

Ustavno sodišče je namreč v obravnavo sprejelo Janševo pritožbo na ugotovitev DZ, da mu je prenehal poslanski mandat. Do končne odločitve pa je zadržalo sklep o prenehanju mandata. Ob dejstvu, da so jim "dovolili dostop do ustavnega sodišča mimo upravnega sodišča", Matoz ugotavlja, da so "dejansko dokazali, da upravno sodišče tega ne bi rešilo v kratkem času". Ne dvomi pa, kakšna bo končna odločitev, ki bo znana, ko bo sodišče odločilo o usodi zakona o poslancih.

Kot povzema Janšev odvetnik, že v tokratni obrazložitvi večina ustavnih sodnikov meni, da različna ureditev postopkov potrditve in odvzema mandata, ni skladna z ustavo. Poleg tega po njegovih navedbah ustavno sodišče začasno odredbo, kot je tokratna, izda le takrat, ko gre za kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so na prvi pogled jasne, in ko nastaja nenadomestljiva škoda. In ker je ustavno sodišče tako odločitev sprejelo, je Matoz prepričan, da bo Janša "nedvoumno, trajno obdržal svoj mandat".

Zadovoljni so tudi v Odboru 2014. "Sedaj je več kot jasno in očitno, da je ustavno sodišče ostalo zadnji varuh in branik demokracije na Slovenskem," je dejal njegov predsednik Damir Črnčec. Predsednik skupščine odbora Aleš Primc pa je dodal, da odločitev daje upanje za pozitivne spremembe v slovenskem pravosodju, da "bomo nekoč - upamo, da čim prej - živeli v resnični državi vladavine prava". "Seveda smo veseli te prve lastovke. Zavedamo pa se, da pomladi še ni in da bo treba za pomlad še veliko narediti," je dejal Primc. Ob tem je napovedal, da bodo 10. decembra, na dan človekovih pravic, pripravili prvi pohod za človekove pravice in svobodo. Še naprej pa vsak popoldne potekajo tudi shodi pred vrhovnim sodiščem.

Sicer pa je Matoz še pojasnil, da bodo ustavno pritožbo v zadevi Patria predvidoma vložili v ponedeljek ali torek.

Nekatere stranke ostre do odločanja ustavnega sodišča glede Janševega mandata

Nekatere stranke so se ostro odzvale na odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju sklepa o prenehanju poslanskega mandata Janeza Janše. V ZL in ZaAB pozivajo k čim prejšnji končni odločitvi, ki pa jo je po oceni vodje poslancev SD Matjaža Hana sodišče že nakazalo in pokazalo, da je "nagnjeno na desno". V DeSUS in NSi odločitev spoštujejo.

Namestnica vodje poslanske skupine SMC Lilijana Kozlovič je v izjavi novinarjem poudarila, da odločitev ustavnega sodišča ne pomeni še končne odločitve o Janševem mandatu, sporoča pa, da gre za zahtevno vprašanje, o katerem je treba še odločati. Ustavno sodišče bo namreč presojalo zakon o poslancih.

"Danes je zopet dokazano, da pravo in razum ne hodita po isti poti, a živimo v Sloveniji," je bil glede odločitve ustavnega sodišča oster vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Ob tem je priznal, da bi moder politik danes rekel, da ustavnega sodišča ne komentira. A meni, da je včasih treba reči bobu bob. Ustavno sodišče je po njegovem mnenju še enkrat pokazalo, "da je kot stolp v Pisi - nagnjen zelo na desno".

Težko je živeti v državi, kjer toliko časa porabimo za razmišljanje, ali zapornik sodi v parlament ali ne, pa je menil vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer. Odločitev ustavnega sodišča ni dokončna in upa, da bo čim prej končalo to agonijo. Po njegovem mnenju je prišel čas, da ustavno sodišče resno razmisli o svojih odločitvah. Tudi v preteklosti je po njegovih besedah že odločilo o referendumih, kjer se je odločalo o človekovih pravicah, spreminjali so ulice, ustanavljali občine, to pot pa se morajo še odločiti, ali bodo dokončno vrnili zapornika v parlament.

Tudi v ZL so že na začetku mandata pozivali k temu, da se stvar razreši. "Koalicija in DZ so omahovali dobre tri mesece, kot vse kaže, pa bo zavlačevanje in omahovanje trajalo še na ustavnem sodišču," je dejal poslanec ZL Matej T. Vatovec. To zadevo bi bilo treba po njegovih besedah rešiti, saj Janša ostaja zapornik in kot tak ne sodi v poslanske klopi. "Če bodo s takim tempom nadaljevali, bo tega mandata prej konec," je dejal poslanec ZL in s tem odgovoril na vprašanje, ali tokratna odločitev ustavnega sodišča že nakazuje dokončno odločitev o Janševem mandatu oz. o tem, da bo v parlamentu tudi ostal.

V poslanski skupini NSi so spomnili, da so že pred odvzemom mandata Janši ocenili, da bi bilo takšno dejanje lahko v nasprotju z veljavno zakonodajo in ustavo in da je tako menila tudi zakonodajno-pravna služba DZ, zato je poslanska skupina NSi kot edina parlamentarna stranka tedaj glasovala proti odvzemu mandata. "Vsak politik mora ravnati v skladu z ustavnim redom in obenem tudi nositi posledice ter odgovornost za lastna politična dejanja. Odločitve sodišč je potrebno spoštovati," so še zapisali v NSi.

V DeSUS odločitve ustavnega sodišča spoštujejo in jih ne komentirajo, pa je dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...