Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Msgr. Trstenjak: Tudi z likovno kolonijo Umetniki za Karitas se svet obrača na boljše

Slovenija | 22.11.2014, 11:10

Na dvorcu Zemono pri Vipavi je bil sinoči svečana akademija Škofijske Karitas Koper povezana z odprtjem likovne razstave Umetniki za Karitas. Prireditev je tradicionalna in predstavlja uvod v teden te dobrodelne organizacije, ki bo letos od 24. do 30. novembra potekal pod geslom V družini sem doma.

Zbrane je na prireditvi, ki smo jo neposredno prenašali na Radiu Ognjišče nagovoril tudi urednik radia msgr. Franci Trstenjak. Dejal je, da se tudi z likovno kolonijo Umetniki za Karitas svet obrača na boljše. „Umetnost je v službi dobrega. Vsako umetniško delo je namreč rezultat notranjega duhovnega bogastva ustvarjalcev.“

Prireditve so se poleg pobudnice kolonije Umetniki za Karitas Jožice Ličen udeležili tudi upokojeni koprski škof Metod Pirih ter številni umetniki.

Nagovor msgr. Francija Trstenjaka objavljamo v celoti

Spoštovani gospod škof Metod, spoštovani gostje in umetniki, dragi organizatorji likovne kolonije, drage poslušalke, dragi poslušalci Radia Ognjišče!

Kako močna je naveza Umetniki za Karitas in Radio Ognjišče se je odlično pokazalo konec meseca septembra, ko smo skupaj romali na grob apostola Petra. V nepozabnem spominu mi je ostalo jutro 30. septembra, ko sem skupaj s škof Metodom in ravnateljem škofijske karitas Koper Matejem somaševal s papežem Frančiškom v kapeli Doma svete Marte. Papež nas je vse skupaj spodbudil k pomnoženemu delu za dobro med našimi ljudmi, hkrati pa prosil za molitev zanj.

Jožica Ličen
Jožica Ličen © ARO
Vsak na svoj način si prizadevamo blažiti stisko ljudi. Skozi vse leto radijci pripravljamo vsakega 20. v mesecu akcijo Dobro delo dobro dene. Želim si, da se nikoli ne bi naveličali delati dobro. S tem svet obračamo na boljše.

Tudi z likovno kolonijo Umetniki za Karitas se svet obrača na boljše. Umetnost je v službi dobrega. Vsako umetniško delo je namreč rezultat notranjega duhovnega bogastva ustvarjalcev.

Na nocojšnjem odprtju razstave smo zbrani vsi, ki umetnost cenimo in vemo, da človek ne živi samo od kruha… Kakor so k duhovnemu kruhu prispevali odličen delež umetniki barv, tako so nocoj svoj kamenček dodali moji radijski sodelavci, ki jim je Bog dal talent lepih glasov in ubranega petja. Tudi glasba človeka bogati in njeno sporočilo povezuje človeka s človekom, hkrati pa ga vodi k Najvišjemu.

Oči in ušesa so nocoj zaposlena, sadovi pa naj se rodijo v srcu, kajti ljubezen, katere izraz sta solidarnost in dobrodelnost, bo spodbudila pamet k odločitvi, da slike najdejo svoj dom, pomoči potrebni pa konkretno pomoč.

Kakor sta se v letošnjem jubileju, dvajseti obletnici, združila likovna kolonija Umetniki za Karitas in Radio Ognjišče, tako naj se v naši državi združuje veliko ustanov za dobro delo, ki dobro dene.

Svoje govorjenje želim skleniti z mislijo: Vse barve so lepe. Treba jih je samo znati gledati. In zraven dodajam stavek, ki naj bi se nocoj slišal: razstava likovnih del Umetniki za karitas je odprta.

Program so oblikovali radijski sodelavci
Program so oblikovali radijski sodelavci © ARO

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...