Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
msgr. Franci Trstenjak, gl. in odg. urednik (foto: Izidor Šček)
msgr. Franci Trstenjak, gl. in odg. urednik

Msgr. Trstenjak: Vsi uspehi Radia Ognjišče so Božje delo

Slovenija | 23.11.2014, 05:27

Radio Ognjišče bo 28. novembra dopolnil 20 let. Na rojstni dan se bomo sodelavci in poslušalci zbrali pri sveti maši na Brezjah, daroval jo bo novi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Uvod v praznovanje je današnji 20. gala koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v prestolnici.

Poslanstvo Radia Ognjišče je prinašati veselo novico. Da mu to uspeva, je prepričan glavni in odgovorni urednik msgr. Franci Trstenjak. "Vedno imam pred sabo besede svetega papeža Janeza Pavla II., ki je rekel, da se tudi s tem, ko se govori o lepem, dobrem , plemenitem med ljudmi, oznanja evangelij. Mislim, da je tega v našem programu res veliko. Ne samo neposrednega, ampak tudi posrednega evangelija." Msgr. Trstenjak verjame, da ljudje to poslanstvo Radia Ognjišče prepoznavajo in sprejemajo, pri čemer je dodal, da je program res širok in nagovarja vsakega človeka. Po besedah msgr. Trstenjaka se je izbira programske sheme in načel, od katerih Radio Ognjišče ne odstopa, izkazala za pravilno, drugače po 20. letih ne bi bilo uspehov. "„Ti uspehi so predvsem Božje delo, to ves čas poudarjam. Mi se dajemo le na voljo, Bog nam je dal talente, ki jih uporabljamo," priznava.

Omenil je tudi malo manj svetle strani radijskega dela. Najtežje je, tako msgr. Trstenjak, ko padajo neupravičene kritike tistih, ki niti ne želijo slišati odgovorov nanje. "To so najbolj boleči trenutki, ko vidiš, da normalni dialog ni mogoč, kaj šele razprava, ki bi prinesla rezultate."

Msgr. Trstenjak leta 1994 ni razmišljal o tem, da bo Radio Ognjišče star 20 let, prav tako se ni zavedal, da bo moral čez mnoge viharje. "Takrat sem v svoji mladosti in svojem zaupanju v Božjo pomoč sprejel to avanturo, danes se s hvaležnostjo oziram nazaj na vse, kar se je zgodilo."

Msgr. Trstenjak si bo prizadeval, da bo Radio Ognjišče ob vseh tehničnih in tudi ostalih spremembah, ki so neizogibne, tudi v prihodnje sledil svojemu osnovnemu namenu.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Dogodki
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...