Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Novi ameriški veleposlanik v Sloveniji bo Brent Robert Hartley

Svet | 21.11.2014, 09:59 Petra Stopar

Medtem, ko je imel ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli včeraj svoj zadnji govor v javnosti, je ameriški senat potrdil njegovega naslednika. To bo postal Brent Robert Hartley iz zvezne države Oregon. Ameriški predsednik Barack Obama je diplomata na položaj predlagal že junija. Mussomeli je v predavanju z naslovom ZDA-Slovenija 2010-2014, ki je pripravilo Slovensko društvo za mednarodne odnose, poudaril, da imata državi trdne odnose, ki se bodo krepili, in da ju povezuje veliko več stvari, kot ločuje.

Tisto, kar državi povezuje in pomeni temelj njunih dvostranskih odnosov, je po prepričanju ameriškega veleposlanika to, da sta demokratični in odprti družbi, ki spoštujeta pravo in cenita različnosti, si prizadevata za splošno dobrobit ljudi in ne ozke gospodarske interese. Kot zaveznici v Natu sta zavezani najvišjim standardom demokratičnih vrednot in gospodarskih priložnosti za vse svoje državljane, ta načela pa podpirata tudi po vsem svetu.

Zaveznice morajo biti vedno iskrene in neposredne, je poudaril. Nekateri incidenti, do katerih je prišlo v času njegovega mandata in so po ocenah nekaterih po nepotrebnem obremenili odnose med državama, so bili po besedah Mussomelija odraz stališča ZDA, da se je »treba vplesti, da bi zagotovili stabilnost in blaginjo Slovenije«, saj je interes ZDA »stabilna, uspešna, tolerantna, odprta in v prihodnost zazrta Slovenija«. Tako se je močno zavzemal za privatizacijo, »zato da bi se povečala učinkovitost in konkurenčnost podjetij, da bi se zagotovilo, da podjetij ne bi več izkoriščale politične elite, leve in desne, v svojo korist«.

Ameriška ambasada je skušala tudi prispevati k spravi z udeležbo na različnih slovesnostih, kot tudi s postavitvijo spominske plošče za žrtve totalitarizmov na veleposlaništvu, ki so jo žal nekateri videli kot obtožbo, drugi pa kot zagovor. To je Mussomeli označil kot dvojno tragedijo in svoj velik neuspeh, saj je želel s postavitvijo plošče izraziti občudovanje vseh Slovencev in srčno prošnjo po medsebojnem spoštovanju in razumevanju.

Kot enega bolj absurdnih očitkov je označil, da ZDA Slovenijo obravnavajo kot banana republiko. A, kot pravi, je ravno obratno. Omenjena vprašanja - od gospodarskih reform do sprave in več pravic za manjšine -na veleposlaništvu po njegovem mnenju promovirajo zato, ker bo v nevarnosti prihodnost Slovenije, če jih ne bo naslovila. Mussomeli, ki smo ga dvakrat gostili tudi na Radiu Ognjišče, je prepričan v ohranitev trdnih odnosov med državama, ki se bodo krepili ne glede na to, kdo ga bo nasledil.

Za zdaj še ni uradno znano, kdaj bo prišlo do zamenjave na veleposlaniškem položaju v Ljubljani. Sodeč po namigih diplomatskih virov v začetku prihodnjega leta.

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Adamo Mussomeli in urednik msgr. Franci Trstenjak
Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Adamo Mussomeli in urednik msgr. Franci Trstenjak © ARO

Ameriškega veleposlanika Josepha A. Mussomelija smo januarja letos gostili tudi v oddaji Pogovor o. Prisluhnete ji lahko tukaj.

Svet, Politika, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...