Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Marta Jerebič (foto: Izidor Šček)
Marta Jerebič

Pregled domačih dogodkov od 14. do 21. 11. 2014

Slovenija | 22.11.2014, 08:30 Marta Jerebič

Vlada Mira Cerarja se sooča z novimi vrzelmi. Še vedno nima gospodarskega ministra, iskati mora tudi novega vodjo Sove. Kadrovske težave so klic po koalicijskem vrhu, ki bo moral odgovarjati tudi na zahteve sindikatov, ki napovedujejo protest. Se bo pa Janša vrnil v poslanske klopi. Medtem smo v Cerkvi v pričakovanju posvečenja nadškofa Stanislava Zoreta, končujemo pa teden zaporov. Na področju kulture beležimo novo priznanje Alojzu Rebuli, na področju športa pa uspeh Tine Maze in Mine Markovič.

POLITIKA

Slovenija je minuli teden v Alenki Smerkolj dobila novo ministrico brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo. A medtem je premier Miro Cerar ostal brez dveh mož. Zaradi zdravstvenega stanja Gojka Koprivca se je namreč odločil, da ta ni več kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. S položaja direktorja Sove pa je odstopil Andrej Oček, ki je bil na to funkcijo imenovan 22. oktobra. Kot je zapisal Oček, je odstopil zaradi zunanjih pritiskov. Opozicija mu je očitala, da ne izpolnjuje pogojev za zasedbo delovnega mesta. Podpredsednik SDS Zvonko Černač je ob vladnih kadrovskih težavah in splošnem stanju v državi ocenil, da je predsednik vlade obul prevelike čevlje. »Posamezni sistemi in podsistemi ne delujejo dobro, nekateri od njih sploh ne delujejo.“

V SD in DeSUS so največji vladni stranki pri iskanju novega gospodarskega ministra ponudili pomoč, a Cerar ocenjuje, da ga lahko poišče sam. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je razočaran. „Upam, da bo vlada čim prej stopila skupaj in začela delati. V nasprotnem primeru je bolje, da se takšna vlada razide.“

Bolj mirno retoriko je ubral prvak DeSUS Karl Erjavec, ki se mu zdijo takšne reakcije pretirane. Sam je nekatere zaplete pričakoval, saj je bil SMC ustanovljen pred nekaj meseci in nima trdnega kadrovskega jedra. „Vemo, ko se luč prižge, se okoli nje nabere različen mrčes. To je problem novih, mladih strank.

Publicist in profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije Matej Makarovič dodaja: »Dobili smo skupino ljudi, ki nima ustrezne kadrovske zaloge, ki svoje kadre nekako nabira ad hoc, priložnostno, in v prihodnje lahko pričakujemo še več tovrstnih pojavov.“ Makarovič ni prepričan, da bo vlada v tej sestavi zdržala do konca mandata.

Za zdaj koalicija sicer kolikor toliko še deluje, tako da je v sredo v državnem zboru izglasovala rebalans letošnjega proračuna, s katerim se primanjkljaj povečuje na 1,2 milijarde evrov. Premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor sta zagotovila, da gredo vsi ukrepi v smeri spodbujanja gospodarske rasti. A opozicija je kritična. V NSi so zaskrbljeni nad zmanjšanjem sredstev za investicije na področju lokalne infrastrukture in zmanjšanjem sredstev na področju socialne varnosti. Andreju Širclju, SDS, se med drugim problematično zdi, da vlada ni načrtovala sprememb pri zadolževanju, da torej ne poišče cenejših kreditov. »Ali je to sprejemljivo za prihodnje rodove, da plačujemo več kot milijardo evrov obresti. Ni sprejemljivo, vendar bo s tem vlada Mira Cerarja nadaljevala.«

Zdi se, da bo vlada nadaljevala tudi z varčevalnimi ukrepi, čeprav naj bi popustila šolnikom. Umaknila naj bi nekatere sporne ukrepe, ki so bili predvideni v interventnem zakonu, med drugim vse tiste, ki bi pomenili odpuščanja. A šolniki protestov, napovedanih za 3. decembra, vseeno ne izključujejo.

Ustavno sodišče je medtem v obravnavo sprejelo pritožbo Janeza Janše na ugotovitev državnega zbora, da mu je prenehal poslanski mandat. Do končne odločitve pa je zadržalo sklep o prenehanju mandata. Tako se Janša za zdaj vrača v poslanske klopi.

S političnega področja pa še novica, da je predsednica Nsi Ljudmila Novak, za volilni kongres stranke, ki bo 29. novembra, dobila protikandidata. Podpredsednik Aleš Hojs se je namreč vendarle odločil za kandidaturo, in sicer zato, da se znotraj stranke pokaže, kdo so tisti, ki prihodnost stranke vidijo drugače", kot jo vidi vodja te poslanske skupine Matej Tonin. Novakova je zapisala, da lahko vsak kandidira za predsednika stranke, a mora biti vodstvo skupaj s temeljnimi usmeritvami stranke enotno. Tako ona kot Tonin se strinjata, da je Hojsova kandidatura izraz demokratičnosti stranke.

CERKEV IN DRUŽBA

Predsednik države Borut Pahor je v sredo sprejel novoimenovanega ljubljanskega nadškofa in metropolita patra Stanislava Zoreta. Kot so sporočili iz predsednikovega kabineta, sta v daljšem pogovoru izmenjala mnenja o razmerah v družbi in se strinjala, da je treba prihodnost skupnosti graditi na tem, kar je dobro. Soglašala sta, da se bosta trudila za več medsebojnega spoštovanja, strpnosti, sprejemanja različnosti in za več zaupanja med ljudmi. Tudi v tem duhu se bo predsednik republike udeležil posvečenja novega nadškofa v ljubljanski stolnici. Predsednik Pahor je novemu nadškofu pri opravljanju odgovornih nalog in poslanstva zaželel veliko uspehov.

Sicer pa je bil minuli teden v Sloveniji v znamenju 11. tedna zaporov, ki je leto potekal pod naslovom Upanje v izgradnji. »Ta naslov je mednarodni naslov in govori o dragocenosti samega upanja, ki ga ima človek, in predvsem, da si postavim vprašanje, ali v življenju rušim ali gradim, s svojimi dejanji, besedami, z vsem kar sem.« Zaporniški duhovnik Robert Friškovec še pravi, da je teden zaporov v slovenskem prostoru vse bolj prepoznaven: »Lahko rečem, da ljudem ostaja v spominu, da je tretji teden v novembru teden zaporov, ker gre za teden molitve, spodbude k molitvi za te skupine in njihove potrebe.«

V zaporih se znajdejo taki ali drugačni lopovi, a tudi ti imajo svoje človeško dostojanstvo, je na 48. Nikodemovih večerih poudaril upokojeni nadškof Marjan Turnšek. »Bog je vsakega izmed nas hotel in iz tega črpamo dostojanstvo drug do drugega. Če na tem sloni tudi izkazovanje dostojanstva drug drugega, potem ni še tako negativne situacije, v kateri bi se človek znašel in bi mu smeli odreči dostojanstvo. Največji goljuf, največji terorist na svetu ima svoje človeško dostojanstvo in smo mu ga dolžni izkazovati, upoštevati. To ne pomeni, da odobravamo, kar on počenja. Gre za to, da ga jemljemo kot človeka, kot Božjo stvaritev, ki jo je Bog hotel zgolj iz ljubezni do njega in ta človek je zato vreden vsakega spoštovanja

Medtem ko so Nikodemovi večeri v Mariboru potekali pod skupnim naslovom Človekovo dostojanstvo, se bodo v Ljubljani nadaljevali še prihodnji teden, obiskovalcem pa bodo pomagali razumeti in ovrednotiti povabilo papeža Frančiška: »Pojdite na obrobje!«.

O papeževem povabilu, naj gredo ven med ljudi, pa so med drugim razmišljali tudi na mednarodnem znanstvenem simpoziju ob 200-letnici vnovične vzpostavitve Družbe Jezusove. Srečanje pod naslovom Od ukinitve Družbe Jezusove do papeža jezuita, je v četrtek potekalo pri sv. Jožefu v Ljubljani. P. Franc Kejžar je ob tem v pogovoru za naš radio dejal, da apostolat osebnih duhovnih vaj iskanja Boga v tišini ostaja njihova glavna prednostna naloga: »To je recimo tak apostolat duhovnih vaj, ki bo vedno aktualen, zlasti v sedanjem času nemira. Že zaradi tišine in miru človek potrebuje dneve notranje poglobitve. Drugo poslanstvo jezuitov pa je gotovo to, kar nam naroča papež Frančišek, ki je jezuit, da moramo iti k ljudem, da moramo biti z ljudmi, da se ne smemo zapirati vase, četudi gre za intelektualno delo. V tem smislu je gotovo s strani papeža neka spodbuda, da ohranjamo svoje pastoralne dejavnosti v okviru treh župnij, ki jih imamo, pa tudi vso ostalo duhovno pomoč, spovedovanje ...« Na intelektualnem področju pa so slovenski jezuiti prisotni pri reviji Vzgoja.

Ustavili se bomo še pri eni obletnici. Upokojeni mariborski pomožni škof Jožef Smej je prejšnjo nedeljo v kapeli samostana klaris v Turnišču obhajal rubinsko sv. mašo oziroma sedemdeset let duhovništva. V pridigi je murskosoboški škof Peter Štumpf evangeljski odlomek o talentih navezal na darove, ki jih je prejel škof Smej: »Dobri Bog je podaril mnogo talentov gospodu škofu Jožefu. Do skrajne natančnosti in velike odgovornosti so gospod škof te talente pomnožili za Cerkev in slavo Bogu.« Škof Smej bo sicer rubinsko sv. Mašo slovesno obhajal v nedeljo, 7. decembra, ob 16. uri v Mariboru.

Na kratko se ustavimo še ob naši novembrski akciji Dobro delo dobro dene, ki jo ob 20. obletnici radia pripravljamo vsakega 20. v mesecu. Tokrat je bila povezana z umetnostjo, in sicer z likovno kolonijo, ki na Sinjem vrhu nad Ajdovščino poteka vsako poletje. Tako smo v našem programu spoznavali to kolonijo in umetnike, ki brezplačno darujejo svoj talent in čas za ljudi v stiski. Kot običajno, smo za družine v stiski dobrine zbirali v Mercatorjevem hipermarketu, tokrat v Novi Gorici mesto. Uspelo nam je zbrati 15 vozičkov darov. Dobrin bo deležnih osem družin z Goriške.

KULTURA

Predsednik države Borut Pahor je v ponedeljek pisatelju, krščanskemu mislecu in akademiku Alojzu Rebuli podelil zlati red za zasluge za izjemen prispevek k uveljavljanju slovenskega jezika, kulture in slovenstva v zamejstvu ob njegovi 90. obletnici. Odlikovanje je v njegovem imenu sprejela hčerka Alenka Rebula Tuta, ki je prebrala tudi očetovo zahvalo za podelitev odlikovanja. O slovenstvu je v zahvali zapisal: »Zame slovenstvo nikoli ni bilo problem marveč neomajna, a ne nacionalistična, kaj šele šovinistična pripadnost. Slovenstvo mi je bila dejansko edina možna kozmična izbira ob neusmiljenem minevanju filozofij, mod in političnih režimov.« Pri jeziku je spomnil na skromno narečje svojega rojstnega kraja in tri pesnike, ki so pozneje oblikovali njegov čut za jezik: Prešerna, Župančiča in Kosovela. Kulturo je vedno razumel v najširšem pomenu besede, ki se razteza od začetkov zgodovine preko antike do našega časa in je zazrta v večnost.

ŠPORT

Prejšnji konec tedna je bil zelo uspešen za naše športnice. Črnjanka Tina Maze je v soboto zmagala na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v finskem Leviju, Mina Markovič pa je v nedeljo zmagala na finalni tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kranju.

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 prejšnjo soboto v Londonu izgubila proti Angliji z 1:3. Izbranci Srečka Katanca so se nato v torek v Stožicah na prijateljski tekmi pomerili s Kolumbijo in izgubili z 0:1.

Neuspešni so bili tudi odbojkarji in košarkarji. Odbojkarji ACH Volleyja so v tekmi 2. kroga lige prvakov v sredo v dvorani Tivoli izgubili proti poljski ekipi Asseco Resovia Rzeszow z 0:3. Košarkarji Uniona Olimpije pa so v šestem krogu evropskega pokala doživeli drugi poraz. Pred domačimi gledalci v Stožicah so morali priznati premoč turškemu Bešiktašu, ki je zmagal z 80:57.

 

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...