Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Obrtnik leta postal Janez Kodila

Politika | 20.11.2014, 09:59 Petra Stopar

V Sloveniji deluje med 30.000 in 40.000 obrtnih podjetij, kar pomeni dobrih 30 odstotkov vseh podjetij, v katerih dela približno četrtina vseh zaposlenih. Skupaj ustvarijo med 15 in 20 odstotkov prihodkov, največ pa jih je na področjih gradbeništva in predelovalne dejavnosti. Obrtnike že 45 let zastopa Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, ki je na sinočnji slovesnosti na Brdu že dvanajstič podelila priznanje obrtnik leta, tokrat Janezu Kodili.

Prireditve so se udeležili številni visoki gostje, ki so poudarili pomen obrti, zbornica pa je podelila 68 mojstrskih diplom že 14. generaciji mojstrov. Kot je dejal predsednik OZS Branko Meh je "cilj stanovske organizacije na vse možne načine pomagati obrtnikom, da bi lažje in bolje delali ter živeli".

Predsednik države Borut Pahor je povedal, da je obrtna dejavnost za razvoj slovenskega gospodarstva zelo pomembna, mestoma odločilna. Temu se po njegovem prilagajajo tudi ukrepi, ki jih vlade sprejemajo v korist obrti in malemu podjetništvu. Pahor je ob omenil tudi, da Slovenija beleži gospodarsko rast: „Kot kažejo kazalci, se izboljšuje tudi klima za ostale in splošno razpoloženje med gospodarstveniki. Dobro je, da vlada ne napoveduje pomembnejših sprememb na davčnem področju, kar bo zagotovilo nekaj več stabilnosti in predvidljivosti okolja, v katerem delujete tudi vi.“ Zato je po Pahorjevem mnenju zdaj velika priložnost, da država ujame "ugoden veter" in da poleg praktičnih izvede tudi strateške strukturne ukrepe, ki so bistveni za trajno okrevanje.

Na slovesnosti so že dvanajsto leto razglasili tudi Obrtnika leta. To je postal mesar Janez Kodila iz Markišavcev. Družina Kodila se že tri generacije ukvarja s predelavo mesa in mesnih izdelkov, Janez Kodila pa je postavil temelje za visokokakovostne mesne izdelke. Posebej so se poklonili najstarejšemu obrtniku, Aleksandru Vukoviću, ki je z delom v Kopru začel leta 1958 in je bil prvi, ki je imel ustrezno izobrazbo za izdelavo ortopedske obutve.

Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.