Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Nadškof Turnšek: Tudi največji goljuf ima človeško dostojanstvo

Slovenija | 19.11.2014, 09:18

Na prvem Nikodemovem večeru v Mariboru so se gostje spraševali "V čem je človekovo dostojanstvo?" Na okrogli mizi so sodelovali dr. Nadja Furlan Štante, dr. Ivo Kerže, dr. Matjaž Zwitter ter upokojeni nadškof dr. Marjan Turnšek.

Najgloblji izvor človekovega dostojanstva vidi nadškof Turnšek v individualni ustvarjenosti vsakega človeka iz Božje ljubezni. "Bog je vsakega izmed nas hotel in iz tega črpamo dostojanstvo drug do drugega in mislim, da če na tem sloni tudi izkazovanje dostojanstva drug drugega, potem ni situacije, tudi še tako negativne, v kateri bi se človek znašel in bi mu smeli odreči dostojanstvo. Največji goljuf, največji terorist na svetu ima svojo človeško dostojanstvo in smo mu ga dolžni izkazovati, dolžni ga upoštevati." To po besedah nadškofa ne pomeni, da odobravamo njegova početja, ampak naj gledamo kot na človeka. "Teološko gledano kot božja stvaritev, ki jo je Bog hotel zgolj iz ljubezni do njega, je vreden vsakega spoštovanja."

Več o programu 48. Nikodemovih večerov lahko preberete na TEJ POVEZAVI.

Nikodemov večer v Mariboru
Nikodemov večer v Mariboru © p. Ivan Rampre

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...