Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Mina Markovič (foto: ARO)
Mina Markovič

Zlati Tina in Mina

| 17.11.2014, 14:52 Blaž Lesnik

Konec tedna je prinesel kar dve zlati medalji v slovenskem ženskem športu. Potem ko je v soboto Tini Maze na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v finskem Leviju uspela vrnitev na zmagovalno stopničko, je v nedeljo Mina Markovič končala sezono svetovnega pokala v težavnostnem plezanju s tretjo zaporedno zmago. Po nekoliko slabši uvodni polovici sezone, je proti koncu Mina nizala zmago za zmago.

Črnjanka Tina Maze, edina slovenska predstavnica na tekmi, je drugouvrščeno Švedinjo Frido Hansdotter premagala za 34 stotink sekunde, tretja na drugi tekmi sezone pa je bila Avstrijka Kathrin Zettel. "Zelo sem vesela, da sem končno ponovno vodila po prvi vožnji in da sem vodstvo nato na drugi progi tudi ubranila. Dovolj časa sem imela za pripravo na ta slalom. Proga je bila izvrstna, dala sem vse od sebe in vesela sem zmage," je takoj po izjemni predstavi povedala Mazejeva.
Sezona svetovnega pokala v težavnostnem plezanju se je po tradiciji končala v Kranju, kjer je Mina Markovič dobila še tretjo tekmo.  Od 14-ih Slovencev na startu tekme se jih je kar devet prebilo v sobotni polfinale. Odlično je se je odrezal tudi dvajsetletni Domen Škofic, ki je bil četrti, 28-letna Maja Vidmar pa je bila osma.

Mina Markovič v steni
Mina Markovič v steni © ARO
"Drugi del sezone je bil fenomenalen. Vse je šlo kot po maslu, tudi iz tekme v tekmo sem bolj uživala ter sem se znova vrnila v dobre stare tirnice, rezultati pa so padali kar sami od sebe. Tudi v prvem delu sezone, ki je bila sicer nekoliko slabša, sem se na uvodnih štirih tekmah vsakič uvrstila v finale," je bila po podelitvi, potem ko je v dvorani Zlato polje zadonela slovenska državna himna Zdravljica, navdušena najuspešnejša slovenska športna plezalka.

Zmagovalna Markovičeva v družbi drugouvrščene Korejke Jain Kim in tretje Japonke Akiyo Noguchi
Zmagovalna Markovičeva v družbi drugouvrščene Korejke Jain Kim in tretje Japonke Akiyo Noguchi © ARO

V moški konkurenci je zmagal Čeh Adam Ondra, drugi je bil lanskoletni zmagovalec, Avstrijec Jakob Schubert, tretji pa Japonec Sachi Amma
V moški konkurenci je zmagal Čeh Adam Ondra, drugi je bil lanskoletni zmagovalec, Avstrijec Jakob Schubert, tretji pa Japonec Sachi Amma © ARO

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.