Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Zadnje padavine vendarle prizanesle najbolj ogroženim krajem

Slovenija | 16.11.2014, 16:08 Petra Stopar

Tako kot minula, bo tudi bližajoča se noč deževna, a padavine ne bodo obsežne in po oceni meteorologov ne bodo poslabšale poplavnih razmer na ogroženih območjih. Prebivalci občin Loška dolina, Ilirska Bistrica in Cerknica, ki so jih v zadnjih dneh poplave najbolj prizadele, ob pomoči gasilcev, pripadnikov civilne zaščite in vojakov nadaljujejo odpravljanje posledic povodnji, predvsem prečrpavajo vodo.

V Loški dolini je voda doslej upadla za več kot 70 centimetrov od najvišjega zabeleženega vodostaja in je na gladini januarskih poplav. Poplavljenih je še 19 stanovanjskih in 25 gospodarskih objektov, ogroženih pa 21 stanovanjskih in 11 gospodarskih objektov.

Tudi v ilirskobistriški občini se razmere izboljšujejo, navkljub temu, da je reka Reka ponoči nekoliko narasla. Namestnik poveljnika občinske civilne zaščite Luka Špilar je dejal, da so se intervencijski ukrepi, tudi v vaseh Bač in Koritnice, končali. Gasilci le še občasno odhajajo na ogled terena. Skrb pa še vedno povzročajo štiri aktivna plazišča. Ob 16.50 se je v naselju Otošče pri Divači sprožil zemeljski plaz v izmeri osem krat 20 metrov, ki ogroža strugo potoka. Po oceni civilne zaščite plaz ne ogroža ljudi in premoženja, ga bodo pa spremljali.

V cerkniški občini, kjer je bilo v dneh najvišjega vodostaja poplavljenih skoraj 300 objektov, od tega več kot 200 stanovanjskih, za zdaj ostaja poplavljenih še pet počitniških hiš v Rakovem Škocjanu. A previdnost ostaja, je jasen poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Jože Turšič in pravi, da bo približno 11.000 protipoplavnih vreč za vsak primer še nekaj časa ostalo ob objektih.

V noči s ponedeljka na torek bo Slovenijo prešla nova vremenska fronta in ponovno prinesla padavine. O njihovi količini je po besedah hidrologa na Agencije RS za okolje Nejca Pogačnika še prezgodaj govoriti, vendar najnovejši izračuni kažejo, da do občutnega poslabšanja razmer na ogroženih območjih ne bo prišlo.

Na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje se ob letošnjih ujmah vrstijo zbiranja ocen škode. Državna komisija je oceno škode po septembrskih poplavah obravnavala v četrtek, vlada naj bi jo predvidoma ta teden, ko naj bi bila znana ocena. Če bo skupna škoda presegala 0,6 odstotka bruto nacionalnega dohodka države, kar je približno 210 milijonov evrov, lahko Slovenija zaprosi za finančno pomoč iz evropskega solidarnostnega sklada.

Do 26. novembra se na lokalni ravni zbirajo tudi podatki o škodi v oktobrskih poplavah, za zadnje poplave, s posledicami katerih se v nekaterih delih Notranjske še borijo, pa uprava še ni izdala nobenega sklepa.

Slovenija, Hrana in okolje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...