Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Kardinal Franc Rode (foto: ARO)
Kardinal Franc Rode

Kardinal Rode: Papež Frančišek z imenovanjem nadškofa Zoreta sledil duhu časa

Slovenija | 24.11.2014, 16:29

Na slovesnosti ob posvečenju in umestitvi ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta je somaševalo 230 duhovnikov in 22 škofov, poleg skoraj vseh slovenskih so prišli še škofje iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije in Srbije. Pri oltarni mizi se jim je pridružil tudi kardinal Franc Rode.

Pred začetkom bogoslužja v ljubljanski stolnici svetega Nikolaja so kardinala Rodeta ustavili predstavniki sedme sile. Nadškofu Zoretu je čestital za imenovanje, obenem mu je svetoval, naj modro, pravično in uspešno vodi ljubljansko nadškofijo. "Ima vso našo podporo. Nedvomno bomo kot Cerkev z novim nadškofom zelo enotni," je poudaril.

Ko je papež za to nalogo izbral frančiškana, je po besedah kardinala Rodeta sledil duhu časa. "Mislim, da so to časi skromnosti, ponižnosti, domačnosti in bližine ljudem. V Frančiškovem duhu." Kot je še dodal kardinal Rode, je z imenovanjem novega ljubljanskega nadškofa metropolita sveti oče pokazal, da se zelo zanima za dogajanje v Cerkvi v Sloveniji in mu sledi od blizu.

Kaj bodo morale biti prve naloge nadškofa Zoreta? "To so splošne naloge škofa. Najprej vodi kristjane, katoličane v Sloveniji, v ljubljanski nadškofiji in jih poziva k življenju po evangeliju," je na novinarskko vprašanje odgovoril kardinal Rode. Prav tako mora po njegovem delati za spravo v slovenskem narodu, urejati odnose med Cerkvijo in državo ter skušati rešiti tista vprašanja, ki so na tem področju še odprta.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...