Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Evropski parlament (foto: Evropski parlament)
Evropski parlament | (foto: Evropski parlament)

Papež v Strasbourgu o okoljevarstvu in solidarnosti

Cerkev po svetu | 25.11.2014, 03:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo v svojem današnjem govoru v Evropskem parlamentu in pri Svetu Evrope posebej izpostavil varovanje okolja in medčloveško solidarnost, je v pogovoru za vatikansko televizijo CTV minuli konec tedna povedal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Kot poroča tednik Družina, se bo sveti oče zavzel za ohranjanje stvarstva, pa tudi za vse tiste, »ki iščejo nove možnosti zunaj meja svoje domovine«. Po besedah kardinala Parolina je solidarnost dejanski cilj evropske ideje, Evropa pa mora ob tem imeti pred seboj celostni pogled na človeka, ki upošteva tudi njegove duhovne in presežne razsežnosti.

Evropo njeni državljani danes dojemajo predvsem kot izredno oddaljeno birokratsko ustanovo, ki je dejanske težave ljudi sploh ne zanimajo, je bil v televizijskem pogovoru kritičen vatikanski državni tajnik. Mnogi ljudje od Evrope ne pričakujejo več odgovorov na trenutno gospodarsko krizo in se nič več z optimizmom ne zazirajo v proces združevanja. »Če ni več skupnega izhodišča, potem je tudi nemogoče skupaj reševati probleme.« Vrednost evropskega projekta bi morali po besedah kardinala Parolina močneje oznanjati v šolah in drugih izobraževalnih ustanovah. Kot eno največjih težav v Evropi pa je kardinal označil visoko stopnjo brezposelnosti, predvsem med mladimi. Mladi, tako kot preseljenci, matere samohranilke, ostareli in invalidni ljudje potrebujejo več solidarnosti. »Ravno zato je prišlo do rojstva Evrope. Da bi zagotovili mir in namenili posebno pozornost najšibkejšim«, je po poročanju Družine še dejal kardinal Parolin.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...