Boštjan SmoleBoštjan Smole

FOTO: P. Stanislavu Zoretu sobratje pripravili slovo

| 23.11.2014, 13:49

V frančiškanski cerkvi v središču Ljubljane so se poslovili od patra Staneta Zoreta, ki je do imenovanja za ljubljanskega nadškofa vodil slovenske frančiškane. Zbrani so se nato odpravili do stolnice, kjer se je ob navzočnosti visokih cerkvenih in državnih predstavnikov že začela slovesnost Zoretovega posvečenja in umestitve na čelo škofije.

V cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju se je ob 13. 30 začela bogoslužna slovesnost, ki so jo frančiškani poimenovali „Slovo od p. Staneta Zoreta z bratskim blagoslovom“. Nanjo so povabili brate iz vseh samostanov Slovenske frančiškanske province, kapucine, minorite, redovnice, ki črpajo iz karizme Frančiška in Klare Asiške, člane Frančiškovega svetnega reda ter vernike frančiškanskih župnij. Sledilo je besedno bogoslužje z berili iz spisov Tomaža Čelanskega in Pavlovega pisma Filipljanom, v katerem odmevajo besede, ki si jih je novi nadškof izbral za svoje geslo: „Veselite se v Gospodu!“. Sledil je blagoslov in izročitev pektorala – naprsnega križa, ki ga je novoimenovanemu nadškofu p. Stanetu Zoretu izročil njegov naslednik na čelu province p. Marjan Čuden. Provincial minoritov p. MIlan Kos pa mu je izročil albo, dar sester in bratov, ki pripadajo Frančiškovim redovom in kongregacijam. Bogoslužje se je nadaljevalo bratskim blagoslovom. Frančiškani so v vrsti pristopali k p. Stanetu in ga blagoslavljali z znamenjem križa na čelu. Sledila je meditacija župnika pri Marijinem oznanjenju p. Pavleta Jakopa. Zatem so se od njega z vrtnicami poslovili še gvardijani samostanskih hiš. Med posameznimi deli bogoslužja so se vrstile pesmi, ki so izžarevale evangeljsko veselje, Frančiškov preprostost in ljubezen do nebeške Matere. Med zadnjo pesmijo Marija, pomaga nam sleherni čas, se je po cerkvi razvil sprevod s križem, svečami in kadilnico na čelu. V procesiji so se zvrstili ministranti, redovniki in duhovniki ter p. Stane Zore; za njim pa redovnice in verniki. Pospremili so ga prek Ljubljanice do sedeža nadškofije.

Procesija
Procesija © Helena Škrlec

Verniki na Tromostvoju
Verniki na Tromostvoju © Helena Škrlec

Sobratje in nadškof
Sobratje in nadškof © Helena Škrlec

Nadškof pred oltarjem
Nadškof pred oltarjem © Helena Škrlec
Kot rečeno je osrednji nagovor pripadel župniku te župnije in dobremu prijatelju novega nadškofa p. Pavletu Jakopu. Med njegovim nagovorom se od nadškofa poslavljajo gvardijani 14 frančiškanskih samostanov in nekatere "službe" znotraj frančiškanskega reda. Spremni nagovor, ko gvardijani posameznih samostanov nadškofu izročajo cvetove vrtnic, je napisal in prebral p. Pavle Jakop, objavljamo ga v celoti.

Dragi sobrat Stane!

Ko odhajaš od nas preko reke,

bi ti iz naših hiš radi podarili vrtnice kot simbolni dar in sporočila,

ki te naj spremljajo v novo službo

in naj bodo hkrati kot darila za tvoje nove brate in sestre.

LJUBLJANA CENTER: Sprejmi najprej vrtnico prijateljstva in priznanja iz tvojega dosedanjega doma tukaj na Tromostovju, kjer si preživel svoja bogoslovna leta in kjer si služboval s srcem kot spovednik, pridigar, katehet, magister bogoslovcev, gvardijan in provincialni minister. Trije mostovi nas bodo povezovali še naprej in zagotavljali, da med nami ne bo zidov.

KAMNIK: Sprejmi vrtnico, ki je vzcvetela iz vetrov tvojega doma in v znožju tebi tako ljubih Kamniških planin. Tu si se prvič srečal s Franćiškovimi brati, jih »šel pogledat in potem pri njih ostal«. Naj ta prva ljubzen v tebi nikoli ne mine!

LJUBLJANA ŠIŠKA: Naj ne ovene vrtnica, ki ti jo podarjamo iz Šiške, kjer si začel svojo duhovniško pot in kjer si s svojo neposrednostjo osvojil srca otrok in mladih, s svojim pronicljivim umom pa pritegnil tudi zrelejše. Naj Plečnikov biser ostataja navdih za tvoje arhitekturno snovanje škofije!

BREZJE: Vrtnica od Marije Pomagaj pričuje o tvojem delu in tvoji pripadnosti Mariji, kjer si nekaj let kot rektor izkušal, kako bije to milostno srce Slovenije. Naj tvoje srce bije skupaj z njim, da boš kot nadpastir vodil vernike po Mariji k Jezusu!

SVETA GORA: Skalniška vrtnica Svetogorske Marije je pordela iz krvave zgodovine izpod nje. Prav zato pričuje o trdoživosti in narodni zavednosti primorskega ljudstva in Frančiškovih sinov med njimi, kar si tudi sam izkušal in uresničeval v letih službovanja na Sveti gori. Naj Svetogorska Marija podpira tvojo pripadnost slovenstvu in pripadnost k upanju, pa naj bodo časi še tako težki!

KAPELA: Vrtnica borbonka iz Kapele prinaša ponos in vabi k ponosu kraljev; prinaša pa hkrati pozdrave očeta Škrabca z njegovo veliko ljubeznijo do slovenskega jezika ter zapisov božje besede in modrovanja o njej v našem jeziku. Naj te njegov zgled vabi še naprej, da boš ohranjal svojo strast do lepote našega jezika in ga s svojimi talenti bogatil!

KOPER: Sprejmi vrtnico od Sv. Monalda in Ane iz Kopra. Kakor v bivših zaporih sedaj odmeva pesem mladih, tako ti naj bo ta vrtnica povabilo, da boš z uresničevanjem službe škofa spreminjal krik zaprtih v pesem svobodnih!

Sv. TROJICA: Podarjamo ti vrtnico iz našega Vzhoda, od koder prihaja luč svete Trojice in pesem klopotcev iz sončnih goric. Naj te na novi poti spremlja njena luč in naj ti ne zmanjka pesmi, da boš z njimi slavil Boga za velika dela, ki jih želi storiti po tebi.

MARIBOR: Od Slomškovega groba in Matere Milosti ti prinašamo vrtnico, da bi te spremljal navdih blaženega Martina z njegovo preroško ljubeznijo do domovine in Cerkve z milostjo usmiljenja do tistih, ki padajo in se bodo k tebi zatekali po pomoč. Naj ti te milosti in ljubezni nikoli ne zmanjka!

NOVO MESTO: Prinašamo ti vrtnico iz obrežja Krke kot pričo starodavne frančiškanske kulture in posvetne dediščine; kot v lepoto in vonj ujeta ukanje in smeh iz dolenjskih zidanic. Naj se nikoli ne razveže tvoja zavezanost veselju!

N. ŠTIFTA: Iz Brinovega griča od Marije Vnebovzete prihaja vrtnica z željo, da tvoje delo zažari v nebeški slavi. Njene mogočne lipe naj cvetijo za Zalipnikovega, da boš znal izbirati napitke proti boleznim našega časa.

NAZARJE: V slovenskem Nazaretu smo utrgali vrtnico zate, ker si tam nabiral duhovni šopek za svojo službo in ker imaš tam noč in dan zagotovljeno molitev sester klaris. Ker si kot Marija izrekel svoj fiat na božje povabilo, te naj, kakor Njo, spremlja in usmerja božja previdnost!

VIČ: Sprejmi to vrtnico od Sv. Antona iz Viča za dar njegovega govorništva in za velikodušnost njegovega srca. Naj ti ne manjka teh darov, da boš lahko neutrudno oznanjal in s sočutjem sprejemal.

BEŽIGRAD: Iz žitja svetih bratov Cirila in Metoda, ki sta izgorela v ljubezni, je vzcvetela vrtnica, ki ti jo poklanjajo bratje iz Bežigrada, da bi v svoji službi udejanjal ekumenizem med nami in ustvarjal žitje nove prihodnosti za Cerkev na Slovenskem.

IZ TUJINE: Radi bi ti poklonili še vrtnico iz Strunjana, a nam je ostal od nje le trn, ker smo bili žal od tam izgnani; zato pa sprejmi vrtnico sobratov, ki služijo našim rojakom na oddaljenih celinah. Naj bo ta vrtnica navdih za tvojo ljubezen in pozornost do naših rojakov po svetu, da bodo v tebi lahko prepoznavali Očeta, ki ni pozabil nanje in jih vabi pod rodni krov!

KOMISARIAT: Končno v ta naš šopek zate prilagamo še komisarjevo vrtnico iz Svete dežele. Kakor je nekoč tvoj veliki predhodnik popeljal množico romarjev v Jezusove kraje, tako naj tvoja zavzetost zanje ohranja živost naše prisotnosti in povezanosti z Jezusovo domovino!

Podarjamo ti torej ta šopek, p. Stane, kot doto,

ki ti pripada, ko odhajaš iz našega doma in družine;

poklanjamo ti ga kot Pashalov pominek, ki naj bo zašit v škofovski ornat

in kot lipov kij Martina Krpana, ki naj prestreza udarce Brdavsev;

poklanjamo ti ga kot preroški zvitek, ki ga zaužij,

da boš lahko ubesedil tiste, ki so nemi v bridkosti,

da boš lahko ubesedil tiste, ki so nemi v radosti.

Deli iz tega šopka vrtnice vsem tistim, ki bodo odslej tvoji sodelavci,

deli jih vsem ubogim, da bodo v tvoji časti našli svojo čast,

deli jih vse žalostim, da bodo v tvojem veselju našli svoje veselje.

Pojdi z našo odpovedjo tebi za širšo službo Cerkvi;

pojdi z našo molitvijo in z našim ponosom nate,

pojdi, poslan v tolažbo in upanje,

pojdi, da kot Frančišek popraviš Cerkev!

Vrata naših samostanov in vrata naših src pa ostajajo zate odprta,

saj ostajamo tvoji bratje še naprej.

Naj te Bog blagoslavlja!

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...