Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Papež o pobudah v ekonomiji, podjetništvu, ...

Svet | 21.11.2014, 19:31

V Veroni od 20. do 23. septembra poteka četrti Festival družbenega nauka Cerkve, letos na temo Onkraj prostorov, znotraj časa. Papež Frančišek je obiskovalce dogodka nagovoril preko video sporočila, ki so ga predvajali med včerajšnjo otvoritveno slovesnostjo. Izpostavil je, da smo »poklicani iti onkraj in odgovoriti na resnične potrebe«, a »da bi lahko šli onkraj, je nujno dati pobudo«.

V današnji socialni in ekonomski krizi obstaja velika skušnjava, da se zaustavimo pri zdravljenju lastnih ran in v tem najdemo opravičilo, da ne slišimo krika revnih in trpljenja tistega, ki je izgubil dostojanstvo, ker zaradi izgube službe ne more domov prinesti kruha, je povedal papež. Posvaril je pred narcisizmom. Nevarnost je namreč v tem, da nas brezbrižnost dela slepe, gluhe in neme, zazrte vase z ogledalom pred sabo. To so moški in ženske, ki so zaprti vase. »Mi pa smo poklicani iti onkraj in odgovoriti na resnične potrebe,« je poudaril sveti oče. Nujno je zapustiti kraje, ki veljajo za varne in zanesljive, da bi osvobodili veliko skrite in nepoznane moči, ki obstaja in deluje zelo konkretno. Kot je izpostavil, krščanska etika ni carina za številnost izrazov, s katerimi se izražata dobrota in skrb za drugega: »Iti onkraj pomeni širiti in ne krčiti, pomeni ustvarjati prostore, ne pa omejiti se na njihov nadzor … Iti onkraj pomeni osvoboditi dobro in uživati njegove sadove.«

»Da bi šli onkraj, je nujno dati pobudo,« je nadaljeval papež. Dati pobudo na področju ekonomije, podjetništva, poslov, kooperacije pa pomeni imeti pogum, da se ne pustimo vkleniti denarju in kratkoročnim rezultatom. Potreben je nov način gledanja na stvari. Dati pobudo prav tako pomeni razvijati podjetja, ki so zmožna inovacij, in to ne samo tehnoloških. Treba je prenoviti tudi delovne odnose in preizkušati nove oblike zaposlitvene soudeležbe in odgovornosti, izumljati nove formule za vstop v svet dela, ustvarjati trdne odnose med podjetjem in teritorijem. Dati pobudo pomeni preseči asistencializem.

Pomeni tudi, v ljubezni videti »resnično moč za spremembe«. Imeti rad svoje delo, biti navzoč pri težavah, čutiti se vključenega in se odgovorno odzvati pomeni aktivirati tisto ljubezen, ki jo vsak med nami nosi v srcu. Po Frančiškovih besedah se s takšno držo spodbuja rast dobrega in skoraj naravno postane pospeševati in razvijati talente. Pri tem pa je pomembno odpreti prostore: ne jih nadzorovati, ampak odpreti, je ponovil papež in pripomnil, da to pomeni omogočiti kroženje sposobnosti, inteligence, zmožnosti, s katerimi so osebe obdarjene. Osvoboditev talentov je namreč začetek spremembe, je še dejal papež.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.