Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek na FAO (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek na FAO

VIDEO: Papež: Lačni nas prosi dostojanstva, ne miloščine!

Cerkev po svetu | 20.11.2014, 12:34 Marta Jerebič

Neustrezna prehrana je težava tako bogatih kot revnih. O tem na mednarodni konferenci v Rimu razpravljajo predstavniki 190 držav, strokovnjaki in predstavniki nevladnih organizacij. Dogodek sta pripravili Svetovna zdravstvena organizacija in Organizacija za hrano in kmetijstvo – FAO. Sedež slednje je danes obiskal tudi papež Frančišek in se ob tem na kratko srečal s špansko kraljico Letizio, ki prav tako sodeluje na konferenci o prehrani.

V primerjavi z letom 1992, ko je potekala prva tovrstna konferenca, se je število ljudi v svetu, ki nimajo zadosti hrane, sicer zmanjšalo - z več kot milijarde na 805 milijonov. A medtem, ko del sveta še vedno trpi za lakoto, je v drugem delu problem visoka stopnja debelosti. Prekomerno težo ima 500 milijonov odraslih in 42 milijonov otrok. Glavni izziv za udeležence srečanja je torej, kako trajnostno izboljšati prehranjenost z uresničevanjem pristojnih politik in bolj usklajenimi ukrepi.

»Boj proti lakoti in podhranjenosti ovirajo tržne prioritete, prednost zaslužka, ki so hrano skrčile na navadno blago, ki je predmet špekulacij, tudi finančnih. In medtem ko se govori o novih pravicah, lačni stoji tam, na vogalu ulice, in prosi pravico do državljanstva, da je sprejet v svojem stanju, da prejme osnovno zdravo prehrano. Prosi nas dostojanstva, ne miloščine,« je papež Frančišek poudaril udeležencem konference o prehrani.

Izziv, s katerim se moramo danes soočiti, je po njegovih besedah pomanjkanje solidarnosti. Naše družbe so zaznamovane z naraščajočim individualizmom in razdeljenostjo, kar se kaže v tem, da so najranljivejši prikrajšani dostojnega življenja, vse več je tudi vstaj proti ustanovam. »Ko v neki državi ni solidarnosti, to občutijo vsi. Solidarnost je drža, ki ljudem omogoča, da gredo naproti drugemu in zasnujejo svoje medsebojne odnose na bratstvu, ki gre onkraj razlik in omejitev, in ki spodbuja skupno iskanje skupnega dobrega.« Država je tako poklicana, da pomaga ljudem, vir navdiha pri tem pa je naravni zakon, ki govori jezik, ki ga vsi lahko razumemo: ljubezen, pravičnost, mir, sestavine, ki so neločljivo povezane med seboj. »Tako kot posamezniki, so tudi države in mednarodne ustanove poklicane, da sprejmejo in gojijo te vrednote v duhu dialoga in medsebojnega poslušanja. Na tak način cilj nahraniti človeško družino postane uresničljiv,« je dejal papež, ki je nato spregovoril o tem, kako Cerkev namenja nenehno pozornost revnim.

To je bil Frančiškov prvi obisk v neki organizaciji Združenih narodov. Sicer pa ga je generalni sekretar Ban Ki-Moon povabil v stekleno palačo v New York, do česar bi morda lahko prišlo septembra prihodnje leto, ko se bo papež v ZDA mudil ob svetovnem srečanju družin v Filadelfiji.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.