Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

FOTO: Stanje na Notranjskem se umirja, ljudje pa se bojijo novega dežja

Slovenija | 13.11.2014, 15:15

Razmere na poplavljenih območjih so se danes nekoliko umirile. Na terenu kljub temu ostaja več sto gasilcev, pripadnikov Slovenske vojske in civilne zaščite.

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje, je bilo do včeraj poplavljenih več kot 1300 objektov, med temi je kar tisoč stanovanjskih hiš, šest vrtcev in šol ter 140 gospodarskih objektov. Poplave so močno prizadele infrastrukturo: poškodovanih je 90 kilometrov cest in štirje mostovi. Sprožilo se je 44 pretečih zemeljskih plazov, evakuiranih je bilo 16 oseb. Danes pa je k tem podatkom treba prišteti še dodatnih 18 evakuacij v Loški dolini in več deset poplavljenih hiš v okolici Ilirske Bistrice.

Vas je poplavilo v dobri uri. Tako je dogajanje v Baču za naš radio opisal Renato, ki mu je, tako kot večini, zalilo klet. "Problem so talne vode, ker je okrog in okrog vasi voda."

Gospod Renato
Gospod Renato © ARO
Potem, ko je še sinoči sredi vasi tekla reka, je zdaj svojo pot zaradi prekopa ceste v Knežaku ubrala okrog nje. A več sto protipoplavnih vreč ostaja. "Prej je voda šla skozi vas, sedaj gre za njo, prav zato ne praznimo vreč, saj se lahko razmere spremenijo v petih minutah," je povedal Renato. Romana, ki nam je pokazala fotografije podivjane reke, pa je poudarila, da tako obilnih voda ne pomni. "V svojem življenju še nisem doživela kaj takega. Vse nas je presenetilo."

V Koritnicah in Baču tako danes izvajajo predvsem sanacijo, na pomoč je prišla tudi vojska. Utrujene gasilce iz tega območja so zamenjali kolegi z Obale. Poveljnik gasilcev iz Knežaka Tadej Slavec nam je povedal, kako so se gasilci soočili z vodno ujmo: "Ni bilo lahko ampak na izredna stanja moraš biti zmeraj pripravljen. Nekaj izkušenj imamo še iz februarske ujme."

Tadej Slavec
Tadej Slavec © ARO

Vojaki
Vojaki © ARO
Kamor seže pogled, so polja napolnjena z vodo. Kot so nam povedali domačini, bo ta vztrajala kar nekaj dni. Iz te razgibane pokrajine notranjskega krasa se bo nato prelila na Planinsko polje, od tam pa na Barje.

In sedaj v Loško dolino. Tam so že izselili 28 ljudi. Trenutno je na terenu 45 pripadnikov Slovenske vojske, štiri zunanje gasilske enote, 10 domačih gasilcev in 10 članov civilne zaščite. Še vedno sta na terenu dva čolna s posadko, ki iz Loškega polja odstranjujeta naplavine.

Po najnovejših podatkih je skupno število poplavljenih objektov doseglo številko 50, od tega je polovica stanovanjskih. Ogroženih je še dodatnih 14 stanovanjskih in devet gospodarskih objektov. Sicer pa tudi v Loški dolini, glede na trenutno stanje, pričakujejo, da se bodo razmere še nekoliko umirile.

Mnogi, predvsem prizadeti na poplavljenih območjih pa oči s strahom upirajo v nebo. O tem, kakšno vreme nas torej čaka je dežurni meteorolog Janez Markošek povedal: PRISLUHNITE IZJAVI

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.