Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Razmere na poplavljenih območjih se zaostrujejo; voda se bo dvigovala tudi prihodnji teden

Slovenija | 12.11.2014, 11:40 Marjana Debevec

Na področjih Notranjske, ki so jih v preteklih dneh zajele poplave, se razmere poslabšujejo. Zaradi nočnih padavin namreč na kritične dele priteka dodatna voda. Najhuje je v Občini Ilirska Bistrica. Hidrolog Janez Polajnar pa je pojasnil, da se bodo hidrološke razmere še zaostrovale, zlasti v naslednjem tednu.

Reka Reka in pritoki so ponoči močno narasli, Reka še narašča ter poplavlja, so sporočili z Agencije za okolje, kjer so za porečje reke Reka razglasili rdeči alarm. Pri nas je v tednu dni padlo od 200 do 600 litrov padavin na kvadratni meter. Deževja pa še ni konec, je povedal metereolog Brane Gregorčič. V naslednjih 24-ih urah namreč pričakujejo približevanje ciklona. „Zato se bodo danes proti večeru in ponoči padavine z juga znova okrepile. Tako da bo predvsem v južni pa tudi v zahodni Sloveniji lahko padlo še nekje od 20 tja do 50 litrov dežja na kvadratni meter; lokalno morda v kakšnem nalivu tudi več.“

Jutri čez dan bo dež prehodno ponehal. Že v noči na nedeljo pa nas bo dosegla nova vremenska motnja in sledilo bo nekajdnevno obdobje dežja. Hidrolog Janez Polajnar je pojasnil, da se bodo razmere še zaostrovale, zlasti v naslednjem tednu. Dvigovala se bo tudi gladina na kraških poljih.

Ponoči so se močno zaostrile razmere na območju zgornje Pivke. Ta voda se sedaj odteka preko pivške doline čez postojnsko jamo proti planinskemu polju. Močno je narasla tudi Reka, zlasti na območju Ilirske Bistrice. Do konca dneva naj bi omenjena voda dosegla Škocjanske jame, ob strugi pričakujejo poplavljanje objektov. Razmere na podlagi predvidenih padavin pa se bodo zaostrovale v naslednjih teden, zlasti v naslednjem tednu.„Takšna količina padavin, kot je sedaj predvidena, bo povzročila to, da se bodo gladine ojezerjenih površin na kraških poljih notranjskega krasa – to je v Loški dolini, na Cerkniškem jezeru in na Planinskem polju – še vztrajno dvigovale tudi prihodnji teden. Po prvih ocenah bi lahko gladina Cerkniškega jezera že v torek dosegla tisto raven, kot jo je dosegla letos februarja.“ Zviševala se bo tudi gladina Planinskega polja. Za zdaj še nimajo izračunov, ali bi lahko dosegla isto raven kot februarja. Že v torek pa bi jo lahko dosegla gladina Cerkniškega jezera, medtem ko se gladina v Loški dolini zvišuje že danes. Glavnina dogajanja bodo torej v prihodnjih dneh kraška polja, pa tudi Ljubljansko barje. „Reka Ljubljanica bo zaradi tega, ker se ta kraška voda izteka po porečju Ljubljanice proti ljubljanskemu barju ponovno narasla. Ljubljanica bo poplavila ob strugi. Zaenkrat kaže na poplave običajnih razsežnosti, pa vendar se lahko tudi poplave na Ljubljanskem barju v prihodnjem tednu še nekoliko povečajo.“

Padavine bodo dvignile gladine rek, ob intenzivnih nalivih in zaradi velike namočenosti je še vedno možno, da zlasti manjši vodotoki na območju osrednje in zahodne Slovenije še vedno narastejo, je povedal Polajnar.

Najbolj učinkoviti so samozaščitni ukrepi, ljudje naj se ne izpostavljajo in predvsem zaščitijo svoja življenja. Zaščitijo pa naj tudi svoje dobrine, preselijo stvari v zgornja nadstropja, da izključijo električno napeljavo in budno spremljajo razmere ter se odzivajo na pozive pripadnikov Civilne zaščite, je še povedal Janez Polajnar.

Cerkniško jezero
Cerkniško jezero © ARO
Najhuje v Knežaku, Koritnicah in Baču

Trenutno imajo največ težav v občini Ilirska Bistrica, natančneje na območju Knežaka, Koritnic in Bača. Hiše, ki so bile še včeraj na suhem, je danes zalila voda, visoka več kot 60 centimetrov. Nekoliko mirneje je v Loški dolini. Zaradi izrednih razmer so štab Civilne zaščite občine Ilirska Bistrica razdelili na dva dela.

Del štaba se trenutno nahaja na območju Koritnic in Bača, kjer so razmere najhuje, drugi del pa ostaja v Ilirski Bistrici. Na območju Bača in Koritnic so ponoči padle ogromne količine dežja, voda pa preko Bača dere proti čistilni napravi in potem naprej. Cesti Knežak-Koritnice in Knežak-Bač nista prevozni. Dostop je možen preko Zagorja oz. čez grad Kalc. Objekte, ki so bili še včeraj na suhem, danes zaliva voda, visoka 60 centimetrov.

Po besedah poveljnika CZ Ilirska Bistrica Janka Slavca reka Reka narašča in trenutno v globino meri 6,2 metra, kar je za 20 centimetrov manj kot pred tremi dnevi. Zaprti sta cesti Ilirska Bistrica-Ribnica in Ilirska Bistrica-Jelšane ter lokalni cesti Knežak-Bač in Knežak-Koritnice. Kljub opozorilom in zaporam cest se nekateri še vedno vozijo čez zaprta in poplavljena območja, zato pristojni prosijo za potrpežljivost in upoštevanje zapor.

Na Ilirskobistriškem še vedno dežuje, zato gasilci polnijo vreče s peskom in jih razvažajo na domove. Voda ogroža tudi podjetje Lesonit. Na območju mesta Ilirska Bistrica se voda črpa na 10 lokacijah.

Stanje se sicer nekoliko umirja v Loški dolini, kjer se je voda že skoraj umirila. V štirih urah sicer naraste za okoli centimeter. Še vedno je poplavljenih 32 objektov in ogroženih dodatnih 31. Na cestah Stari trg-Markovec, mejni prehod Babno Polje-Iga vas, Iga vas-Viševek, Stari trg pri Ložu-Nadlesk-Dane in Grahovo-Gornje Jezero-Pudob je prepovedan promet za tovorna vozila. Gasilci, vojaki in prostovoljci so napolnili in razdelili že 11.550 protipoplavnih vreč.

Gasilci in vojaki polnijo protipoplavne vreče
Gasilci in vojaki polnijo protipoplavne vreče © ARO

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...