Boštjan SmoleBoštjan Smole
Logo Jakca (foto: skavtnet)
Logo Jakca

Video: V Doljnem Logatcu ta konec tedna znova Jakec

| 17.10.2014, 11:29 Nataša Ličen

V zadnji Dijaški oddaji smo slišali, da bo konec tedna v Logatcu znova največji dogodek v letu za skavte, tako imenovani Jakec. Dvodnevni ali dnevno-nočni skavtski orientacijski izziv s sedaj že kar 17-letno tradicijo. Namenjen je izvidnikom in vodnicam, popotnikom in popotnicam, ter odraslim skavtom.

Začetki Jakca

Nastal je leta 1997 po vzoru taborniškega nočnega orientacijskega teka, ko je idejni vodja in takratni organizator Marko Gantar s svojo ekipo pripravil eno izmed prvih skavtskih orientacij (za 10 ekip).

Dober glas se širi v deveto vas

Za Jakca je kmalu izvedelo celotno združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Jakec je že od vsega začetka v organizaciji stega Logatec 1. Spodbuden in uspešen začetek je vodil k nadaljevanju projekta Jakec, ki se je začel izvajati vsako leto in postal tradicionalen dogodek znan večini skavtov in širši javnosti po vsej Sloveniji.

Skozi leta postal največji skavtski dogodek

Urban Bolta: »Orientacija je na Jakcu osrednja ponudba. Ekipe, ki tekmujejo pa nabirajo točke še na ostalih delavnicah. Večinoma gre za preverjanje raznih skavtskih veščin, od bivakiranja, stezo sledstva, prižiganja ognja, svetopisemske delavnice, in ostalih vsebin, ki zaobjamejo celotno skavtsko življenje. Termin besed -preživetja v naravi- je pri skavtih morda nekoliko izrabljen, saj gre pri skavtstvu za življenje z naravo in ne za preživetje z naravo, to je morda bolj domena ameriških filmom. Preživetje v naravi je relativno nemogoče, zato mi govorimo o življenju v naravi.«

Urban Bolta
Urban Bolta © ARO

Skavti so zelo povezani med seboj, obenem pa zelo odprti navzven

Z leti se je na največjem skavtskem dogodku, na Jakcu, povečevalo število udeležencev, ki se sedaj giblje okoli številke 750. Zamenjal se je tudi vodstveni kader, najprej je vajeti v svoje roke prevzel Matej Mihelčič, potem je za dve leti vajeti prevzel Jure Žagar, letos pa je v vlogi organizatorja drugič Dejan Stojko. Seveda brez učinkovitega tropa, ki je sestavljen iz aktivnih voditeljev stega Logatec1, pomočnikov iz našega stega, v zadnjem času pa vse več tudi iz drugih stegov (pomoč na točkah) ter navdušenih in izziva željnih udeležencev, preprosto ne bi šlo. Hvaležni so vsem za pomoč pri sooblikovanju Jakca.

Po zgledu letošnjega gesla »TOČKA NE PRIDE SAMA OD SEBE« se bo v Logatcu množica nadobudnih, igrivih, radovednih, zagnanih mladih in starih skavtov iz vse Slovenije podalo na razburljivo pot polno novih doživetij, preizkušenj ter medsebojnega druženja.

Več informacij, si lahko ogledate na spletni strani  ter facebook profilu Jakec Logatec

 

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...