Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež Frančišek članom starokatoliške Cerkve: V duhu vzajemnega odpuščanja okrepiti željo po spravi in miru

Svet | 31.10.2014, 19:26

Papež Frančišek je sprejel v avdienco delegacijo Mednarodne konference starokatoliških škofov Utrechtske unije. V govoru je izpostavil pomembno vlogo ekumenskega dialoga, zavzemanje za spravo in mir ter notranje spreobrnjenje, ki je začetek poti k edinosti.

Papež je spomnil na 50. obletnico odobritve koncilskega dekreta o ekumenizmu Unitatis redintegratio, ki je zaznamoval začetek novega obdobja za ekumenske odnose in iskanje edinosti med Kristusovimi učenci. Izpostavil je pomembno vlogo, ki jo ima mednarodna komisija za dialog med katoliško in starokatoliško Cerkvijo pri zavzemanju za vedno večjo zvestobo Gospodovi molitvi, da bi bili vsi eno. Cerkvi sta v preteklosti »zgradili mostove medsebojnega povezovanja in praktičnega sodelovanja«, prišlo je do zbližanja, opredelilo se je medsebojne razlike in se jih povezalo z novimi konteksti.

Če se po eni strani razveselimo vsakokrat, ko lahko naredimo nove korake proti trdnejšemu občestvu vere in življenja, pa se po drugi strani razžalostimo, ko se zavemo novih nesoglasij, do katerih je v teku let prišlo med nami, je dejal papež. Ekleziološka in teološka vprašanja, ki so se pojavila ob ločitvi obeh Cerkva, je sedaj še težje preseči, kajti povečala se je razdalja glede tem, ki zadevajo službo in etično razločevanje.

Izziv, s katerim se katoličani in starokatoličani morajo soočiti, se po papeževih besedah nanaša na »vztrajanje v osnovnem dialogu« in »nadaljevanje skupne hoje, skupne molitve in skupnega dela v globljem duhu spreobrnjenja k vsemu tistemu, kar Kristus želi za svojo Cerkev«. Kot je zatrdil, so pri ločitvi bili na obeh straneh navzoči »težki grehi in človeške pomanjkljivosti«. »V duhu vzajemnega odpuščanja in ponižnega kesanja je sedaj potrebno okrepiti našo željo po spravi in miru. Pot k edinosti se začne s preoblikovanjem srca, z notranjim spreobrnjenjem. To je duhovno potovanje od srečanja k prijateljstvu, od prijateljstva k bratstvu, od bratstva k občestvu,« je dejal papež in dodal, da je sprememba na tej poti neizogibna. Vedno moramo biti pripravljeni poslušati in slediti vzgibom Duha, ki nas vodi v vso resnico.

Papež je ob koncu še spodbudil k skupnemu prizadevanju. V središču Evrope, ki je tako zmedena glede lastne identitete in poklicanosti, obstajajo mnoga področja, kjer lahko katoličani in starokatoličani sodelujejo in poskušajo odgovoriti na globoko duhovno krizo, ki je prizadela posameznike in družbo. »Obstaja žeja po Bogu. Obstaja globoka želja, da bi odkrili smisel življenja. In obstaja velika potreba po verodostojnem pričevanju o resnici in vrednotah evangelija,« je dejal Frančišek in dodal, da se pri tem lahko med seboj podpiramo in spodbujamo, predvsem na ravni župnij in lokalnih skupnosti. Duša ekumenizma je ravno »spreobrnjenje srca« in »svetost življenja, skupaj z zasebno in javno molitvijo za edinost kristjanov«. S tem, da bomo molili drug za drugega in drug z drugim, nam bodo naše razlike vzete in presežene v zvestobi Gospodu in njegovemu evangeliju.

Frančišek je nagovor deset članske delegacije Utrechtske unije sklenil z besedami, da se zaveda dejstva, da »ta sveti načrt sprave vseh kristjanov v edinosti ene same in edine Kristusove Cerkve presega človeške moči in zmožnosti«. »Naše upanje je položeno v molitev samega Kristusa za Cerkev,« je še dejal in povabil k poglobitvi v to molitev, tako da bo prizadevanje vedno podprto in vodeno z božjo milostjo.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...