Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ruski plin bo pozimi le grel Ukrajince

Evropska Unija | 31.10.2014, 12:45 Rok Mihevc

Pogajalci Rusije, Ukrajine in Evropske unije so v Bruslju dosegli dogovor o dobavah ruskega plina Ukrajini za prihajajočo zimo. "To je pomemben korak za našo skupno energetsko varnost na evropskem kontinentu. Zdaj ni nobenega razloga, da bi ljudi v Evropi to zimo zeblo," je povedal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Barroso je izrazil zadovoljstvo, da je prevladala politična odgovornost, logika sodelovanja in gospodarska zdrava pamet. Dogovor je potrdila tudi ruska tiskovna agencija Itar-Tass. Rusija bo odprla plinske pipe za Ukrajino v naslednjih dneh, ko bo Kijev najprej plačal 1,45 milijarde dolarjev zaostalega dolga.

Odhajajoči evropski komisar za energijo Günther Oettinger je povedal, da bo Rusija znižala ceno plina za zimske dobave za 100 na 385 dolarjev za 1000 kubičnih metrov. Ukrajina pa bo preostanek zaostanka dolga, ki znaša 1,65 milijarde dolarjev, plačala do konca leta. "S tem se odpirajo vrata za oživitev plinskega partnerstva," navaja Oettingerja.

EU bo "odigrala svojo vlogo" v dogovoru

Evropska unija bo "v celoti odigrala svojo vlogo" za uresničitev dogovora o dobavi ruskega plina so ponoči zatrdili v Berlinu in Parizu. Dogovor je sicer skupno "težak" 4,6 milijarde dolarjev in predvideva tako plačilo ukrajinskih plinskih dolgov kot dobavo plina za zimo.

Da bo EU naredila vse za uresničitev četrtkovega težko pričakovanega dogovora, sta v skupni izjavi ponoči zatrdila nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande. Obenem sta sporočila, da sta o tem že govorila tako z ruskim kot ukrajinskim predsednikom, Vladimirjem Putinom in Petrom Porošenkom, in vsi štirje skupaj so "pozdravili zaključek pogajanj o dobavi ruskega plina Ukrajini, doseženega po zaslugi posredovanja Evropske unije".

Tudi ukrajinski minister za energijo Jurij Prodan je dejal, da bo dogovor "nudil energetsko varnost Ukrajini in EU". "Prepričani smo, da bodo naši prihodnji odnosi konstruktivni in naši sporazumi izpolnjeni," je sporočil ruski minister za energijo Aleksander Novak.

Rusija, Ukrajina in EU so dogovor po kar sedmih krogih pogovorov in zadnjih dveh dneh intenzivnih pogajanj podpisale v četrtek pozno zvečer v Bruslju. Dobava ruskega plina ne le Ukrajini, ampak celotni Evropi naj bi bila vsaj do marca prihodnje leto tako zagotovljena. Ponovitvi kriz iz let 2006 in 2009, ko je bila zaradi ustavitve dobav ruskega plina Ukrajini motena oskrba drugod v Evropi, naj bi se tokrat izognili.

Novinarska konferenca
Novinarska konferenca © ec.europa.eu

Plinske pipice Ukrajini je sicer Rusija zaprla junija, ob prihajajoči zimi pa je bil dogovor nujen. EU približno tretjino vsega plina dobi iz Rusije, od tega pa ga polovica priteče preko Ukrajine. Sklenjeni dogovor je sestavljen iz dveh dokumentov. Eden je zavezujoči protokol, ki ga je poleg Prodana in Novaka v imenu EU podpisal odhajajoči evropski komisar za energijo Günther Oettinger, kar pomeni, da se je tudi EU zavezala uresničitvi dogovora. Drug dokument je aneks k obstoječi plinski pogodbi, ki sta ga podpisala ruski Gazprom in ukrajinski Naftogaz.

Kot je po podpisu pojasnil Oettinger, določbe sporazuma potrjujejo dogovore, ki so bili načeloma doseženi že v minulih tednih. Ukrajina mora med drugim ruskemu energetskemu koncernu Gazprom do konca leta poravnati velik del svojih dolgov za dobavo plina v preteklosti, kar znaša 3,1 milijarde dolarjev oziroma 2,5 milijarde evrov. Oettinger je zatrdil, da "se ta denar nahaja na posebnem računu ukrajinske državne banke" in da torej Gazpromu za ta nakazila ni treba skrbeti. Prva tranša naj bi bila nakazana "v naslednjih dneh".

Rusija je po drugi strani pristala na popust v višini okoli 100 dolarjev na ceno plina za prihodnje zimske mesece. To načeloma pomeni 385 dolarjev na tisoč kubičnih metrov plina, a dejansko bo cena verjetno še malo nižja. Po besedah tako Novaka kot Prodana bo Kijev do marca prihodnje leto plačeval okoli 378 dolarjev oziroma 300 evrov za tisoč kubičnih metrov plina.

A iz Rusije bo v Ukrajino tekel le plin, ki bo plačan v naprej. Po pojasnilih Evropske komisije v Kijevu za letos načrtujejo nakup približno štirih milijard kubičnih metrov plina, kar znese približno 1,5 milijarde dolarjev oziroma 1,2 milijarde evrov.

Do samega konca je ostalo odprto vprašanje, kje bo Ukrajina, ki je na robu bankrota, sploh našla denar za to. Po besedah Oettingerja je Ukrajina "zagotovila proračunska sredstva za nakup plina". Obenem je spomnil na program pomoči za Ukrajino, ki sta ga letos že sklenila EU in Mednarodni denarni sklad, v prihodnjem letu pa bi mu lahko sledili novi.Prav zaradi dejstva, da je ukrajinska država obubožana in brez denarja, je Rusija v pogajanjih zahtevala, da za plačilo dogovorjenega jamči tudi EU.

 

Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...