Alen SalihovićAlen Salihović
Virus ebole (foto: Wikipedia)
Virus ebole

Cerkev v prvi liniji v boju proti eboli

Cerkev po svetu | 30.10.2014, 09:56 Marta Jerebič

V pomoč pri premagovanju ebole v zahodni Afriki je dejavno vključena tudi Cerkev, predvsem s posredovanjem pravih informacij.

Cerkev večino informacij posreduje med mašo, prav tako pa seznanja tudi Karitas in druge katoliške organizacije, ki imajo posebna usposabljanja za duhovnike, redovnike in laiške katehiste, kako naj govorijo o virusu, je za katoliško agencijo CNA povedal zdravstveni svetovalec pri Mednarodni Karitas Robert Vitillo. Kot je dejal, si prizadevajo predvsem posredovati pravilne informacije in s tem preprečiti paniko med ljudmi ter družbeno zaznamovanost. Pomanjkljivo vedenje o eboli namreč vodi k številnim družbenim problemom. Domači so na primer okužene ljudi ali tiste, za katere sumijo, da so okuženi, pognali od doma, in posledica tega so zapuščeni osiroteli otroci. Težave imajo tudi duhovniki, ki želijo obiskati bolnike. Vitillo zato pravi, da utegne družba travmo množičnih izgub po družinah in velikega strahu, panike in napačnih informacij čutiti še dolgo potem, ko se bo epidemija končala.

Posledice ebole se že čutijo tudi v gospodarstvu. Sierra Leone je lani dosegla visoko gospodarsko rast, zdaj pa se je položaj zaradi ebole obrnil, je dejal Vitillo in dodal, da je infrastruktura v Liberiji, Sierri Leone in Gvineji na točki razsula. Položaj se poslabšuje tudi zaradi zapiranja številnih šol. Otroci, ki niso v šoli, so še bolj podvrženi temu, da zapadejo v manjša hudodelstva ali da z njimi manipulirajo ali jih zlorabljajo. Poleg tega je bila zdravstvena infrastruktura v teh deželah že tako 'precej šibka in zdaj ne zmore odgovarjati na uničujoče zahteve zdravljenja ebole, rutinskega zdravstvenega varstva in drugih nujnih primerov'.

Kljub izzivom pa je Cerkev v prvi črti v boju proti eboli ter ima bistveno vlogo pri ohranjanju nenehne oskrbe. V Liberiji na primer ostaja od 16 zdravstvenih klinik odprtih 14, veliko vladnih ali zasebnih pa so zaprli. 'Tako Cerkev še naprej skrbi tudi za druge bolnike, da zagotovi zdravljenje tudi drugih bolezni ali žrtvam prometnih nesreč ter podobnega,' je dejal Vitillo. Karitas si v tem času prizadeva, da bi znova odprla katoliško bolnišnico v Monrovii, ki so jo zaprli, ko je 9 njihovih delavcev umrlo za ebolo. Po uradnih podatkih je žrtev ebole 5.000, prave številke pa utegnejo segati do 15.000.

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...