Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sikstinska kapela (foto: Wikipedia)
Sikstinska kapela

Sikstinska kapela dvajset let pozneje

Svet | 29.10.2014, 09:38

V Rimu se jutri začenja mednarodni simpozij z naslovom Sikstinska kapela dvajset let pozneje. Dogodek pripravljajo ob dveh obletnicah: pred dvajsetimi leti so potekala obsežna restavratorska dela fresk, letos pa mineva tudi 450 let od smrti Michelangela Buonarrotija.

Znamenita Michelangelova Sikstinska kapela je namreč dobila nov osvetlitveni in zračni sistem, ki bo zagotovil večje varovanje samih fresk, obenem pa še naprej omogočil množično obiskovanje kapele. Michelangelove mojstrovine si vsak dan ogleda več kot 20.000 obiskovalcev, na leto skoraj šest milijonov.

Kot je dejal direktor Vatikanskih muzejev Antonio Paolucci, so dela potekala tri leta. Antropski pritisk v Sikstinski kapeli je zahteval nov korenit poseg v napeljavo, ki sedaj zagotavlja zamenjavo zraka, odstranjevanje prahu, uravnavanje temperature in vlažnosti ter vzdrževanje ogljikovega dioksida na sprejemljivi ravni. Na mednarodnem simpoziju konec oktobra bodo med drugim predstavili sedanje stanje fresk, stalne znanstvene raziskave ter kompleksen načrt rednih in izrednih vzdrževalnih del.

Zadnjega večjega posega je bila Sikstinska kapela deležna leta 1994, torej pred dvajsetimi leti. Obsežna restavratorska dela Michelangelovih fresk so takrat izzvala številne polemike. Danes pa brez dvomov vsak priznava, da je šlo za najpomembnejši in znanstveno ter tehnično brezhibno izveden podvig 20. stoletja, je zatrdil Paolucci.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...