Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Evropska unija bi lahko pobrala 16 odstotkov več DDV

Svet | 01.11.2014, 00:45

Članice Evropske unije poberejo približno 177 milijard evrov manj davka na dodano vrednost, kot bi ga lahko. To ugotavlja Evropska komisija v nedavno objavljeni raziskavi. Številka je enaka 16 odstotkom skupnih pričakovanih letnih prihodkov iz tega davka. V Sloveniji je primanjkljaj pobranega DDV nekaj manjši - devetodstoten.

Primanjkljaj DDV pomeni razliko med pričakovanimi prihodki iz naslova DDV in zneskom DDV, ki ga države dejansko poberejo. Najpomembnejši razlog za ta izpad dohodka je neizpolnjevanje predpisov, a raziskava ugotavlja, da primanjkljaja DDV ne povzročajo samo goljufije. Je namreč tudi posledica stečajev, plačilne nesposobnosti, statističnih napak, zamud pri plačilih in izogibanja plačilu. Bruselj članicam povezave svetuje, naj prenovijo svoje davčne sisteme, da bodo spodbujali k izpolnjevanju predpisov, odvračali od utaj in izogibanja plačevanju davkov ter izboljšali učinkovitost pobiranja davkov.

Leta 2012 se je ocenjeni znesek DDV, ki bi ga lahko pobralo 26 držav članic, povečal za 2,2 odstotka, medtem ko se je dejansko pobrani DDV povečal za skromnejša dva odstotka. Posledično se je primanjkljaj DDV povečal za šest na 177 milijard evrov. Delež nepobranega DDV se je gibal med petimi odstotki na Finskem in Nizozemskem ter visokimi 44 odstotki v Romuniji.

Slovenija se uvršča pod povprečje. Leta 2012 je primanjkljaj DDV v Sloveniji znašal 270 milijonov evrov oziroma devet odstotkov, kar je enak delež kot leto poprej.

Številke kažejo, da je treba opraviti še veliko dela, je prepričan dozdajšnji evropski komisar obdavčenje in carinsko unijo, revizijo in boj proti goljufijam Algirdas Šemeta. Države članice si po njegovih besedah ne smejo privoščiti izgube prihodkov v takšnem obsegu. "Narediti morajo več in sprejeti odločne ukrepe, da pridejo do tega javnega denarja. Evropska komisija mora po drugi strani ostati osredotočena na temeljito reformo sistema DDV, da bo bolj krepak, učinkovit in manj dovzeten za prevare."

Evropska komisija si dejavno prizadeva, da bi poenostavila sistem obračunavanja DDV za podjetja. Že lani so tako začeli veljati novi ukrepi za elektronsko izstavljanje računov in posebne določbe za mala podjetja, predlagan je tudi standardni obračun DDV, kar bo čezmejnim podjetjem zmanjšalo administrativne postopke. Prihodnje leto bo začelo veljati še načelo vse na enem mestu za podjetja, ki ponujajo elektronske storitve in telekomunikacije. To naj bi pripomoglo k boljšemu izpolnjevanju predpisov, saj bo bistveno poenostavilo postopke v zvezi z DDV za ta podjetja in jim omogočilo, da vložijo en sam obračun DDV za vse svoje dejavnosti v vsej povezavi.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...