Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Frančišek in Benedikt XVI. pozdravila udeležence mednarodnega simpozija o spoštovanju življenja

Cerkev po svetu | 23.10.2014, 23:23

Spoštovanje življenja, pot naproti miru: to je naslov dvodnevnega mednarodnega simpozija, ki se je začel danes v Kolumbiji. Srečanje, ki se ga udeležuje okoli tisoč oseb, je že četrtič zaporedoma spodbudila Fundacija Joseph Ratzinger.

Zaslužni papež Benedikt XVI., katerega ime ta organizacija nosi, je udeležencem poslal kratko pozdravno sporočilo, v katerem poudarja, da sta temi miru in spoštovanja človeškega življenja povezani z vero v Boga Stvarnika. Prizadevanje za mir, piše, se začne z brezpogojnim spoštovanjem življenja človeka, ki je bil ustvarjen po podobi Boga in s tem obdarjen z absolutnim dostojanstvom. Vera v Boga Stvarnika je bistveni temelj človekovega dostojanstva. Tema simpozija, kot je Benedikt XVI. zaključil, je tako izjemno aktualna.

Dogodek je preko sporočila pozdravil tudi papež Frančišek. V besedilu, ki ga je podpisal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, organizatorjem in udeležencem želi, da bi v luči cerkvenega nauka premislili o neločljivi povezavi, ki združuje mir in spoštovanje človeškega življenja. In sicer na način, da bi bilo hrepenenje po miru vsak dan bolj ukoreninjeno v srcih vseh ljudi dobre volje. Globalizirani svet vse bolj zbližuje, pa vendar v njem ne postajamo bratje, ampak se celo pogosteje širijo rivalstvo in spori. Papež Frančišek v sporočilu zato vabi, da bi spodbujali kulturo srečanja in zavzetost za skupno dobro. Le-to pa se začne s spoštovanjem dostojanstva osebe, ki je temelj človeškega sobivanja in solidarnega razvoja vseh narodov.

O istih temah je v svojem predavanju na simpoziju spregovoril tudi rektor Papeške univerze Sv. Križa v Rimu, Luis Romera Oñate. Utrjen mir je po njegovih besedah rezultat kulture in ne zgolj priložnostnega vedenja. To pomeni, da mir izvira iz celote družbenih institucij: od najbolj intimnih, kot je družina, do narodnih in mednarodnih okolij, kot so parlament, ekonomski sistem ali pravni red. Mir iz te celote lahko izvira le, če je povsod prepoznano, zaščiteno in spodbujano dostojanstvo človeške osebe. Iz tega sledi, da kadar govorimo o kulturi, ki bi bila »humus«, v katerem se mir lahko ukorenini, s tem mislimo na skupek temeljnih prepričanj in vedenj, ki si jih delijo člani neke družbe in na podlagi katerih vsak dan delujejo.

Spodbujanje miru torej zahteva izdelavo teh prepričanj in vedenj, ki se dotikajo najglobljih globin osebe in porodijo take družbene institucije ter življenjske navade, ki bi izražale vrednost človeka. Konkretno to pomeni institucije, ki so zmožne v družbi zagotoviti pravičnost; ki omogočijo, da si vsakdo prizadeva za skupno dobro, za dobro tistih, s katerimi je dan za dnem v stiku.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...