Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
José Manuel Barroso (foto: Evropski parlament)
José Manuel Barroso

Barroso ob slovesu pozval k spodbujanju rasti

Svet | 22.10.2014, 10:50

Evropske poslance je na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu zadnjič nagovoril Jose Manuel Barroso, ki je bil na čelu Evropske komisije deset let. Ob slovesu s položaja je spomnil, da se je Evropska unija v tem času soočila s številnimi krizami, od ustavne na začetku do ukrajinske na koncu svojega predsedovanja izvršilnemu organu povezave. A najbolj je obdobje zaznamovala finančna kriza. Pozval je k spodbujanju rasti.

Barroso se je pohvalil, da se je pri premagovanju kriz vedno postavljal po robu pesimizmu. Priznal je, da so bili trenutki negotovosti in dvomov, a je povezava kljub izjemnim in zahtevnim časom ohranila svoja načela. "Dejstvo, da smo ostali povezani in odprti, po mojem potrjuje izredno prožnost in trdnost Evropske unije, česar ne smemo podcenjevati."

Čeprav je bilo na robu zloma več članic zdaj osemindvajseterice, je ta finančno krizo po Barrosovem prepričanju premagala bolje, kot so predvidevali mnogi. "Ko je izbruhnila kriza, nismo imeli nikakršnega orodja, s katerim bi lahko odgovorili nanjo, soočili smo se, kot smo rekli takrat, s krizo brez primere. Nismo imeli mehanizma, s katerim bi, na primer, pomagali državam, ki jim je grozila takojšnja nevarnost plačilne nesposobnosti. Nato smo Evropska komisija in članice skupaj, povedati moram, da vedno tudi ob močni podpori Evropskega parlamenta, vzpostavili nov sistem upravljanja."

Povezava je po Barrosovih besedah do zdaj preveč stavila na varčevanje, zato mora v prihodnje krepiti pobude za rast. Svojemu nasledniku je zaželel podporo za ambiciozen naložbeni program v prihodnjih letih. "Verjamem, da je to zdaj mogoče. Verjamem, da je zavedanje o tem danes precej večje. A še enkrat poudarjam, za finančno regulacijo in stabilnost moramo imeti celovito strategijo, ki poleg fiskalne konsolidacije vključuje še strukturne reforme in naložbe ter, seveda, vse ukrepe, ki smo jih sprejeli v povezavi z bančno unijo. To je prava pot."

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je kljub vsem razhajanjem v preteklosti Barrosa pohvalil za opravljeno delo, kot je dodal, je bilo pogosto po krivici kritizirano. Lepe besede za Barrosa so našli tudi v Evropski ljudski stranki. V ostalih političnih skupinah so bili bolj ostri. Socialisti so pogrešali pobude za rast in ustvarjanje novih delovnih mest, liberalci so mu očitali pomanjkanje vodstvenih sposobnosti.

Svet, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...