Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: Prihod zaslužnega papeža Benedikta XVI. na beatifikacijo Pavla VI.

Svet | 19.10.2014, 14:39

Zaslužni papež Benedikt XVI. se je udeležil slovesne svete maše ob beatifikaciji papeža Pavla VI. in ob sklepu plenarnega zasedanja 3. izredne sinode o družini na temo Pastoralni izzivi družine v kontekstu evangelizacije.

Zadnjič se je zaslužni papež v javnosti pojavil konec septembra, ko je na Trgu sv. Petra potekalo srečanje papeža Frančiška z ostarelimi. Tudi tokrat je 87-letni upokojeni papež na prizorišče prišel peš, ob podpori palice in v spremstvu osebnega tajnika nadškofa Georga Gänsweina.

Frančišek je svojega predhodnika pred začetkom maše pozdravil. V nagovoru pa je že 28. septembra izrazil svoje veselje, da Benedikt XVI. živi v Vatikanu, saj ima tako občutek, je pojasnil Frančišek, da ima "doma modrega starega očeta".

Benedikt XVI. se je v javnosti pojavil tudi 27. aprila ob kanonizaciji Janeza XXIII. (1958-1963) in Janeza Pavla II. (1978-2005). 22. februarja se je udeležil konzistorija ob sprejemu devetih novih kardinalov v baziliki sv. Petra. Ob svojem odstopu 28. februarja lani je pojasnil, da si želi mirnega in z oči javnosti umaknjenega življenja v Vatikanu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.