Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Na zaslišanjih komisarskih kandidatov prvi resen zaplet

| 02.10.2014, 10:56 Rok Mihevc

V Bruslju se nadaljujejo zaslišanja kandidatov za evropske komisarje. Kot kaže se je že zapletlo pri zaslišanju britanskega kandidata za finančne storitve, ki bo očitno moral na še en zagovor. Ti zapleti dajejo celotnemu procesu novo dinamiko, pravijo v Bruslju.

V Evropskem parlamentu je prišlo do prvega konkretnejšega upora proti načrtom predsednika prihodnje Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Kot so zvečer po tviterju razkrili nekateri poslanci, so se namreč člani pristojnega parlamentarnega odbora za gospodarske in denarne zadeve odločili, da Britancu Jonathanu Hilli ne prižgejo zelene luči. Povabili so ga na še eno zaslišanje, predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

Jonathan Hill
Jonathan Hill © ec.europa.eu

Razlog naj bi bili njegovi premalo vsebinski odgovori. Poslance je predvsem prepričeval, da ne bo deloval pod taktirko največjega evropskega finančnega središča, londonskega Cityja, ter da ni navzkrižja interesov med komisarsko službo in njegovim dosedanjim delom. Sporen je tudi zaradi svoje evroskeptičnosti, a vse pomisleke je odločno zavrnil že v uvodni izjavi. "Želim odigrati svojo vlogo v dveh odgovornih nalogah - delovati želim v skupnem evropskem interesu in želim, da moja država ostane del Evropske unije."

Včeraj so imeli poslanci na dnevnem redu sicer šest zaslišanj. Poleg Hilla sta bila največ pozornosti deležna madžarski kandidat za resor za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo Tibor Navracsics in španski kandidat za podnebno ukrepanje in energijo Miguel Arias Canete. Navracsics, nekadnji pravosodni in zunanji minister je na zaslišanju dokazal predvsem, da je odličen govorec in politik. Poslance je prepričeval, da je strasten Evropejec, ki želi "služiti le Evropi in nikomur drugemu".

Tibor Navracsics
Tibor Navracsics © ec.europa.eu

Španec Canete pa se je moral na precej napadalnem zaslišanju braniti pred točo očitkov zaradi povezav njega in njegove družine z naftno industrijo. Pred parlamentom je bil tudi manjši protest proti njemu. Pozitivne ocene evropskih poslancev naj bi medtem dobili trije komisarski kandidati, vsaj zaenkrat pa še ne kandidati Grčije, Češke in Romunije.

 

Štefanec: Nekateri nimajo niti toliko integritete, da sprejmejo pošto državnih organov

Slovensko kandidatko za komisarko Alenko Bratušek zaslišanje čaka v ponedeljek, zapletov o njeni kandidaturi pa še kar ni konca. Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec je za Odmeve TVS povedal, da so včeraj odvetniški družbi Čeferin poslali gradivo v zvezi s preiskavo postopka izbire kandidatke za komisarko. Ugotovitev sicer ni želel komentirati, saj želi, da se do njih najprej opredeli Bratuškova. „Naše ugotovitve vsebujejo določene elemente, za katere bi pa rad, da se gospa Bratuškova do njihopredeli. Res pa je, da bi od nekoga, ki je bil predsednik vlade in je kandidat za evropskega komisarja, pričakovali, da se v zadevi obnaša drugače. Še toliko bolj, ker je to javno tudi obljubil.“

Odvetnik Bratuškove Aleksander Čeferin bo pošto po zagotovilih predsednika KPK dobil danes ali najkasneje jutri. Če bo zaprosil za podaljšanje roka, pa bo Štefanec o tem odločal na podlagi morebitnih okoliščin, ki bi to lahko opravičevale. Opozoril je sicer, da se pošta, ki jo je KPK v zvezi s primerom pred časom poslal Bratuškovi, zdaj že šteje za vročeno.

Sporno kandidaturo je komentirala tudi nemška evropska poslanka, socialdemokratka Maria Noichl. Na svoji spletni strani je zapisala, da se je v Sloveniji Bratuškova kar sama predlagala in želi postati komisarka brez pravega soglasja slovenske vlade. To se ji zdi nesprejemljivo. „Kdor iz svoje države ne prinese pristne legitimacije, po moji presoji ne sodi na mesto komisarke,“ je še zapisala omenjena poslanka.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...