Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Šola svetega Martina, v ozadju cerkev Svetega Vida (foto: Tone Ovsenik)
Šola svetega Martina, v ozadju cerkev Svetega Vida

Vesti iz Clevelanda

| 26.10.2014, 17:45 Matjaž Merljak

Človeška dobrota še živi. Še se najdejo ljudje, ki z veseljem skočijo na pomoč potrebnim.

Preteklo nedeljo je župnija Svetega Vida organizirala dobrodelno kosilo v pomoč dvem mladim fantom oziroma družini, ki se najde v velikih stiskah glede zdravljenja teh bolnih fantov, ki imata A-T bolezen, to je bolezen genetskega izvora. Zaradi zdravstvenih težav dečkov starih osem in štiri leta potrebujeta posebno obo z medicinsko opremo in kopalnico. Da bi se družini olajšal finančni napor, je župnija pripravila to kosilo v pomoč. Odziv je bil nepričakovan. Povpraševanje po karticah za kosilo je bilo tolikšno, da je vse bilo razprodano v naprej. Kdor ni rezerviral v naprej, pač kosila ni dobil. Župljani so bili naprošeni, da spečejo nekaj peciva za prodajo in tudi tu je bil odličen odziv. Še več, dobri ljudje so darovali v ta namen in ček poslali kar na župnijski urad v poseben sklad.

Pretekla sobota je videla lep uspeh na Slovenski pristavi. Prvič so mladi člani Pristave pripravili zabavo ali veselico po zgledu Oktoberfesta. Odziv je bil zelo številčen. Pripravili so okusno večerjo primerno takemu večeru in nekateri, oziroma kar nekaj si je nadelo tudi tem večeru primerno obleko. Zabava je trajala kar v pozno noč, za katero je poskrbel ansambel Veseli godci.

Nabirka hrane »Pokaži svojo ljubezen« je v teku, ki skupaj z bratsko organizacijo American Murual Life Association, župniji Marije Vnebovzete in svetega Vida vodijo te dni do 15. novembra. Župljani obeh župnij smo naprošeni darovati konzervirano in pakirano hrano, da se ta potem razdeli potrebnim za praznike, kot je Zahvalni dan v novembru mesecu.

Štajersko-prekmurski klub je pripravil Martinovanje to soboto v Slovenskem narodnem domu. Servirali so večerjo in glasbeno so pa to pot povabili ansambel iz Kanade, da jih je zabaval. Menda je bil lep večer.

Danes pa poje svoj koncert najstarejši mešani pevski zbor clevelandskih Slovencev, Zarja. Namreč je to že 99. po vrsti koncert, ki ga ta zbor pripravlja. Je to zavidljiva obletnica, katero doseže redka skupina, če sploh katera. Tople čestitke članom in predhodnikom, da vztrajajo toliko let. Čakamo na drugo leto, ko obkrožijo stoto obletnico.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.