Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Slovenci v hrvaškem športu

| 25.10.2014, 11:41 Matjaž Merljak

Slovenski dom v Zagrebu in Svet slovenske nacionalne manjšine mesta Zagreb sta izdala knjigo Slovenci v hrvaškem športu. Ta teden so jo predstavili na Svetovnem slovenskem kongresu v Ljubljani v okviru Večerov izza kongresa.

Avtor knjige je Eduard Humar, urednica in redaktorica Smiljana Jelčič Ivanošič, naš sogovornik pa je bil predsednik Slovenskega doma Darko Šonc.

Kot je dejal, je pobuda za to knjigo nastala leta 1995, ampak do uresničitve je poteklo nekaj let. Eden od razlogov je tudi ta, da je avtor znova in znova odkril kakšno novo osebo, ki bi še bila primerna za uvrstitev v knjigo. Po izidu je že zbral podatke za petdeset novih športnikov, trenerjev in športnih delavcev slovenskega rodu - so bili rojeni v Sloveniji ali so člani prve generacije.

Sicer pa je to tretja knjiga. Prvo so izdali o Slovencih na hrvaških odrih, drugo pa o Slovencih v likovni umetnosti. Zdaj v Slovenskem domu že razmišljajo o knjigi o znanstvenikih slovenskega rodu. Med 200 in 300 tovrstnih oseb bi lahko predstavili v njej.

Darko Šonc
Darko Šonc © Matjaž Merljak
A izid je povezan s sredstvi. Izid knjige o športnikih so omogočili Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, hrvaška vlada prek svete za narodne manjšine in mesto Zagreb prek sveta slovenske narodne manjšine.

Vse knjige so dvojezične - napisane v hrvaščini in slovenščini. To jim daje večjo vrednost, a prav zaradi prevajanja je čas do izida daljši.

Knjige je moč dobiti le v Slovenskem domu v Zagrebu. Lahko jo naročite in vam jo brezplačno pošljejo po pošti.

Darko Šonc je v pogovoru za Radio Ognjišče še dejal, da je ta knjiga most med Slovenijo in Hrvaško, saj je dvojezična. Tudi sicer je delo slovenskih društev in klubov na Hrvaškem povezovalno. Slovenski in hrvaški narod sta si namreč edina soseda, ki se v zgodovini nista nista vojskovala med seboj.

Dejal je še, da so dosedanji odzivi dobri. V šali doda, da so druge manjšine - na Hrvaškem jih je kar dvajset - kar malo ljubosumne, ker nimajo take oz. takih knjig.

Darko Šonc, Smiljana Jelčič Ivanošič, Eduard Hemar in Saša Jerkovič
Darko Šonc, Smiljana Jelčič Ivanošič, Eduard Hemar in Saša Jerkovič © Matjaž Merljak

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...