Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Bernarda Fink (foto: Klemen Breitfuss)
Bernarda Fink

Fink-Inzkovo skrbi usoda glasbene šole

| 20.10.2014, 09:41 Matjaž Merljak

Svetovno priznana mezzosopranistka Bernarda Fink-Inzko iz Sveč na avstrijskem Koroškem, ki je bila nedavno odlikovana z nazivom komorne pevke in bo v novembru ob 25-letnici padca Berlinskega zidu z Berlinskimi filharmoniki in dirigentom Simonom Rattleom gostovala na odrih več evropskih mest, je pisala avstrijskemu ministru za umetnost in kulturo Josefu Ostermayerju.

V osebno napisanem pismu, ki so ga povzeli na spletni strani koroških Novic, se zaskrbljena sprašuje, kako bi sama kot priznana umetnica lahko pomagala slovenski Glasbeni šoli na Koroškem.

Prav minister Ostermayer, ki je leta 2011 kot takratni državni sekretar odločilno prispeval, da je prišlo do kompromisa s koroškimi Slovenci o dvojezičnih napisih, ji je zdaj izročil izjemno odlikovanje. Tako med drugim piše: „Gospod zvezni minister, dovolite mi, da vam povem, da sem užaloščena in zaskrbljena nad stagnacijo slovenske glasbene šole. Leta in desetletja je bilo vloženega veliko truda in veselja, da so naši, vaši avstrijski, slovensko govoreči otroci lahko bili glasbeno vzgojeni v svoji materinščini. To je njihova pravica in to je bilo doslej le z velikimi žrtvami mogoče. In ti otroci stojijo zdaj spet pred zidom molka.

Situacija za starše in otroke je neznansko mučna: 30 slovenskih učiteljev je bilo odpuščenih in 300 mladih naj bi izgubilo možnost glasbenega izobraževanja v okviru načrtovane vključitve slovenske glasbene šole v deželno glasbeno šolo. Nikakor ne gre za razširitev ali nove zahteve, ampak le za formalno rešitev nečesa, kar je nekoč že uspešno delovalo.

Dolžna sem, piše Bernarda Fink, da nekaj storim za svoje soljudi. Smo odgovorni drug za drugega in bomo morali nekoč na to odgovarjati. Če tega ne storim, petje in glasba zame nimata več pomena. Kako naj pojem v miru Mozarta, Schuberta ali Mahlerja, ko istočasno 300 otrok izgubi svoje glasbeno izobraževanje?

Naši otroci naj odraščajo v domovini, ki jih krepi in podpira, kjer se ne bodo počutili izdane in zapuščene. Kako rada bi vrnila ves uspeh, vso čast in naslove, če bi to vsaj malo pomagalo, da bi bila našim koroškim slovenskim otrokom omogočena glasbena šola v maternem jeziku. Doslej so ti otroci le z veliko napora in težav poslušali pouk v materinščini. Zdaj se še te pičle možnosti krčijo s takšno hitrostjo, da mi krvavi srce.

Zato vas prosim, da nam pomagate! Sicer izgubi ta slovesnost tako za vas kakor zame svoj smisel in pomen. Apeliram na vas: dajte kot obljubljeno v imenu zvezne vlade tem mladim avstrijskim slovenskim talentom, poleg dežele Koroške, varna tla in krepite njihovo vero v avstrijsko in koroško domovino,“ sklepa svoj apel avstrijskemu ministru za umetnost in kulturo Josefu Ostermayerju, svetovno priznana mezzosopranistka Bernarda Fink Inzko.