Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Moški kvartet zbora Slovenski cvet na romanju v Kevelaer (foto: Arhiv slovenske misije v Essnu)
Moški kvartet zbora Slovenski cvet na romanju v Kevelaer

56. romanje essenskih rojakov v Kevelaer

| 16.10.2014, 10:11 Matjaž Merljak

Na prvo oktobrsko - rožnovensko nedeljo - so rojaki iz nemškega Essna imeli tradicionalno, že 56. jesensko romanje v Kevelaer. Poročilo je poslal župnik Lojze Rajk.

Vreme se je prav to nedeljo nekoliko „skisalo“. Drobno rosenje iz nizkih oblakov je nekoliko znižalo naše razpoloženje. Ampak kljub bojazni, da bo udeležba nizka, smo bili veseli sto navzočih pri romarski maši. Zbirali smo se v spovedni kapeli romarskega središča v Kevelaerju že ob 12. uri. Maša se je začela ob 13h. Pred tem smo molili rožni venec, zapeli Kraljica venca rožnega in Angel Gospodov.

Med mašo, ki sem jo letos (zopet) vodil kar domači župnik Lojze, je bilo zares lepo ljudsko petje pod vodstvom organistke Danice Ban. Petje pa je obogatil moški kvartet zbora Slovenski cvet, ki letos ni mogel biti navzoč v celoti.

Sto navzočih pri maši v cerkvi v Kevelaerju
Sto navzočih pri maši v cerkvi v Kevelaerju © Arhiv slovenske misije v Essnu

Po maši smo se zopet zbrali ob bližnjem parkirišču, kjer so nekatere gostoljubne faranke pripravile bogato pogostitev sanjskih narezkov. Prav za ta čas »smo si naročili« vreme brez dežja. Imeli smo se lepo, prijetno, veselo, čeprav nas je bilo precej manj, kot prejšnja leta. Slabše vreme pač.

Vsako romanje nas povezuje. V cerkvi smo bili rojaki iz škofij Essen, Münster, Köln in Aachen, pogrešali smo farane iz nadškofije Paderborn. Upamo na boljše čase, ko bo lepše vreme. (Ampak, veste, mi smo ob vsakem vremenu pod varno streho. Morda pa le ni vzrok samo rahel dežek ...)

Kar smo doživeli in slišali ob našem romanju – naj se nadaljuje skozi vseh naslednjih dvanajst mesecev ob naših mašah v posameznih skupnostih v naših petih nad-škofijah. Tudi letos smo doživeli, da je praznik našega romanja zares poseben dan za vse nas. Kdor ni mogel ali se zaenkrat ni odločil, da bi bil z nami, naj se nam prihodnje leto pridruži.

Župnik Lojze Rajk v Kevelaerju
Župnik Lojze Rajk v Kevelaerju © Arhiv slovenske misije v Essnu

Med romarsko mašo smo molili za VSE naše farane. V božji ljubezni nas je bilo navzočih veliko več, kot nas je bilo pri romarski maši.

Več fotografij si lahko ogledate na naši spletni strani. Za našo spletno stran skrbi naš prizadevni 70-letnik gospod Ivo Šuster, ki je tudi naš glavni fotograf.

Po maši smo se zbrali ob bližnjem parkirišču
Po maši smo se zbrali ob bližnjem parkirišču © Arhiv slovenske misije v Essnu

Vabilo na MARTINOVANJE

V nedeljo 9. novembra bomo po maši imeli srečanje v dvorani ob cerkvi. Martinovanje je ena od naših redkih prireditev, ki so še ostale v Altenessnu. Lepo vabljeni, saj je družabnost vedno prijetna.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...