Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Odprtje obnovljene Mohorjeve v Celovcu (foto: Mohorjeva družba)
Odprtje obnovljene Mohorjeve v Celovcu

Mohorjeva hiša v novem sijaju

| 15.10.2014, 20:06 Matjaž Merljak

Po trimesečni gradbeni fazi so danes v Celovcu v ulici 10. oktobra javnosti predstavili obnovljeno Mohorjevo hišo. V okviru gradbenih del so celovito obnovili streho, zamenjali so vsa okna in no novo so uredili tudi fasado.

Kot je poudaril direktor dr. Karl Hren so znašali stroški za obnovo približno 1,1 mio. evrov, kar se je pokrilo z javnimi podporami ter z lastnimi sredstvi Mohorjeve družbe.

V obnovljeni hiši imajo svoje prostore dvojezična ljudska šola in Slomškov dom. S tem je hiša pomembna izobraževalna struktura Koroške ter za slovensko narodno skupnost pomembno središče v centru Celovca.

Otvoritve sta se udeležila tudi minister Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc ter koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser. Oba sta poudarila pomembno vlogo te hiše za deželo Koroške in slovensko manjšino ter sta čestitala ob uspešno izvedeni sanaciji.

Gostje ob odprtju prenovljene Mohorjeve v Celovcu
Gostje ob odprtju prenovljene Mohorjeve v Celovcu © Mohorjeva družba

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.