Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Mi smo mi iz Clevelanda (foto: Tone Ovsenik)
Mi smo mi iz Clevelanda

Letni koncert Mi smo mi v Clevelandu

| 13.10.2014, 09:58 Matjaž Merljak

Jesenski dnevi in meseci so tu, ko se je poletje poslovilo, čeprav bi mi tukaj, kot vi doma, želeli več toplih in suhih, sončnih dni. Hvala Bogu, nismo pa gospodarji vremena. Tudi letos, kot vsako jesen, se prireditve preselijo v dvorane. Prva taka prireditev v dvorani je bil nastopni koncert naših mladih slovenskih fantov Mi smo mi.

V petek, 3. oktobra 2014, so nas ti fantje vabili v cerkev Marije Vnebovzete, kjer so nam zapeli svoj letošnji, že 5. po vrsti, svoj koncert. Trinajst mladih fantov pod vodstvom Richija Celestina in Janeza Sršena mlajšega so nam ubrano odpeli narodne in slovenske ter druge umetne pesmi. Izstopila je stara koroška pesem, Gor čez Izaro v novi priredbi mladega Janeza Sršena mlajšega in pa ameriška Shanandoah, ki je požela izvrsten aplavz navzočih.

Mi smo mi so imeli letni koncert
Mi smo mi so imeli letni koncert © Matt
Mladi Janez je med nastopom pred mikrofonom razodel in pojasnil, kako so ti fantje sploh začeli z petjem. Družiti so se začeli kot mladeniči že ob obiskovanju slovenskih sobotnih šol pri Svetem Vidu in Mariji Vnebovzeti. To nadaljevali ob taborjenju na Slovenski pristavi, ki jo pripravita obe navedeni šoli z sodelovanjem Pristave. Ta ljubezen do slovenske pesmi se je nadaljevala in so končno ustanovili to pevsko skupino in podali prvi koncert pred petimi leti. Ime Mi smo mi so si povzeli po prvi long play plošči starejših Fantov na vasi, saj so nekateri sinovi prav teh. Tako se tradicija nadaljuje in ostaja slovenska pesem še aktualna med nami.

Mesec oktober, mesec rožnega venca, ima več namenov. Ne da smo pogosto vabljeni k molitvi rožnega venca, v tem mesecu se tudi šteje obisk svetih maš v vseh naših cerkvah. S tem štetjem bo škofija v bodoče lažje odločala kje in kdaj so potrebni duhovniki, saj teh je z dneva v dan manj. S tem štetjem so vse župnije odvisne od svojih župljanov ali bodo ali ne.

V tem mesecu tudi poskrbimo, da revni ljudje imajo priliko dobiti toplo odejo za preživetje mrzlih noči. Naše župnije nas prosijo da podarimo denarna sredstva, da s tem lahko Družba Svetega Vincencija nabavi osnove za revne v potrebi. Vsak dar je hvaležno sprejet.

V tem mesecu oktobru tudi praznuje župnija Marije Vnebovzete deseto obletnico dvorane, katero je pred desetimi leti blagoslovil takratni clevelandski škof Anthony Pilla. Od takrat je bilo mnogo praznovanj, koncertov in drugih prireditev v teh prostorih. Človek si kar težko predstavlja, kako je bilo težko župnijsko delo preden je stala ta dvorana. Zahvala za vizijo in velikodušnost gre mnogim župljanom, da se je projekt uresničil.

Članice Oltarnega društva Marije Vnebovzete danes servirajo okusno kosilo v tamkajšnji dvorani. Članice Oltarnega društva svetega Vida pa imajo svoje skupno obhajilo pri pol enajsti maši in potem sestanek v Slovenski sobi.

Vsako jesen nas vabijo člani kluba upokojencev Slovenske pristave na praznik kolin. Te koline servirajo danes v Lavšetovi dvorani na Pristavi. Sami člani si organizirajo in pripravijo krvavice, riževe klobase in pečenice in te servirajo danes od opoldne do tretje ure popoldne. Seveda pa sledi prosta zabava po užitku dobre jedi.

Mi smo mi na letnem koncertu
Mi smo mi na letnem koncertu © Tone Ovsenik

 


Lep pozdrav vam pošiljam, ko se ponovno oglašam po daljšem odmoru. Naj se lepo zahvalim Kati Likozar-Cup ki me je tako uspešno nadomeščala in vas seznanjala o dogodivščinah pri nas v Clevelandu. Še bi se rad zahvalil ljudem, ki so me poiskali in se mi zahvalil za to poročanje preko Radia Ognjišče o življenju nas Slovencev živečih tu v Clevelandu med mojim obiskom sorodnikov in rodne domovine. Me veseli da radi tem poročanjem prisluhnete in imate interes slišati, kako živimo in ohranjamo slovensko dušo in srce Slovenci po svetu.

 

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.