Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

SSk čestitala nadškofu Zoretu

| 11.10.2014, 13:54 Matjaž Merljak

Objavljamo voščilo, ki sta ga novemu ljubljanskemu nadškofu in metropolitu Stanetu Zoretu poslala deželna predsednica in deželni tajnik zbirne stranke Slovencev v Italiji, Slovenske skupnosti (SSk), Fulvija Premolin in Damijan Terpin.

Prejmite v imenu Slovenske skupnosti, zbirne stranke Slovencev v Italiji, in v najinem osebnem imenu iskrene čestitke, da Vas je papež Frančišek imenoval za ljubljanskega nadškofa in metropolita. V opravljanju Vaše nove službe Vam želiva uspešno delo na božji njivi, del katere je tudi naša matična domovina Slovenija. Naj se pri tem še največ sadov rodi na področju spoštovanja človekovega dostojanstva, socialne pravičnosti, pomoči revnejšim družbenim slojem in ovrednotenju dialoga ter narodne sprave.

Naša politična stranka že 40 let deluje s ciljem povezovanja Slovencev v Italiji za skupno delo pri udejanjanju pravic, ki bi naši narodni skupnosti omogočale normalen družbeni razvoj. V tem zelo cenimo nenadomestljivo vlogo slovenskih duhovnikov in redovnikov pri podeljevanju cerkvenih zakramentov, pastoralnem delu ter vodenju slovenskih župnij, kot tudi pri povezovanju slovenskih vernikov na obeh straneh meje. Cerkvena služba in še posebej evharistija in kateheza v slovenskem jeziku so namreč temelj za ohranitev zdrave narodne zavesti med Slovenci v zamejstvu. Tega pa se je slovenska Cerkev vedno zavedala, še posebno takrat, ko je bilo potrebno pristopiti na pomoč zaradi pomanjkanja slovenskih duhovnikov. Žal je to vprašanje tudi v sedanjem času še posebno pereče in upava, da bomo Slovenci na Goriškem, Tržaškem in Videmskem lahko še vedno računali na duhovno pomoč iz Slovenije. Prejmite prisrčne pozdrave in voščila za zares plodno pastirsko službo pri stalni prenovi cerkvenega občestva v duhu Evangelija in po zgledu sv. Frančiška Asiškega.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.