Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
40. slovenski mladinski koncert 2014 (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
40. slovenski mladinski koncert 2014

40. slovenski mladinski koncert v Melbournu

| 10.10.2014, 13:50 Matjaž Merljak

V soboto, 4. oktobra 2014, popoldne je v Slovenskem verskem središču v Kewju v Melbournu potekal 40. slovenski mladinski koncert. Štiriurni program v dvorani pod cerkvijo je potekal pod geslom Dober dan, dobri ljudje.

Najprej naj čestitam novoizvoljeni vladi v Sloveniji. Novo 12. slovensko vlado s predsednikom Mirom Cerarjem, sedmimi sposobnimi ženskami in devetimi moškimi. Slovenija potrebuje politično stabilnost, gospodarski razvoj, ureditev javnih financ in veliko socialnega čuta, je še potrdil g. Cerar. Vesela novica je tudi, da bo g. Gorazd Žmavc minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, zadolžen za to delo. Z volitvami in končnim izborom je trajalo kar nekaj časa z upanjem, da bo to delo in skrb za Slovenijo tisto, ki je bila tokrat izbrana po konstituciji države in ne izbiri posameznikov. Čestitke!

Drugo novico, katero smo prejeli v oddaljeni Avstraliji, Melbournu – Kew prav na dan svetega Frančiška asiškega, 4. in 5. okt. dopoldne pri sv. maši, ki sta jo darovala p.Ciril Božič in p. Darko Žnidaršič iz Sydneya, da sta že v soboto zvečer prejela tel. klic iz Slovenije, sicer je bil na liniji sam pater Stane Zore z novico, da je bil sprejet od svetega očeta papeža Frančiška za novega ljubljanskega nadškofa in metropolita, kar se je zgodilo prav na praznik svetega Frančiška asiškega. Dokler ga papež ni poklical v novo službo, je bil namreč provincialni minister slovenskih frančiškanov. Vse vernike - tudi nas je povabil, naj sledimo zgledu tega svetnika in gremo od oltarja v svet k bratom in sestram. Temu enkratnemu dogodku se je pridružila z bučnim aplavzom tudi množica vernikov iz Sydneya, Canberre, Adelaide prav v času, ko smo praznovali 40. Slovenski mladinski koncert v Melbournu.

Naslovnica 40. slovenskega mladinskega koncerta
Naslovnica 40. slovenskega mladinskega koncerta © Stičišče avstralskih Slovencev
Kako se je v soboto popoldne odvijal štiri urni mladinski koncert v dvorani pod cerkvijo z geslom DOBER DAN, DOBRI LJUDJE! Vsako leto, izmenično pripravljajo verska in kulturna središča po Avstraliji letne koncerte, pri katerih vzpodbujajo mladino prisostvovanja v slovenski besedi, glasbi in plesu.

Prvi koncert se je pričel že leta 1975 in to prav v Melbournu. Brez izjeme pa vse do danes so se vrstila vesela druženja z nastopi mladine pa včasih tudi ne tako mladih. Lepo je videti, da takratna mladina, danes prihaja nazaj s svojimi družinami in da še vedno v družbi sorodnikov in prijateljev skupaj gledamo, napredek slovenske besede, petja in plesa na tem petem kontinentu.

Zapis ob koncertu: 40 let pomeni v Svetem pismu dobo ene generacije. Toliko let že pripravljamo slovenski frančiškani skupaj z mnogimi sodelavci ta čudovita kulturna in verska srečanja. Naj bosta današnji in jutrišnji dan še posebno praznična! S tem se pridružujemo tudi praznovanju 500. obletnice Slovenske frančiškanske province Svetega Križa. Povezali smo v tem 40. Slovenskem mladinskem koncertu tri slovensko-avstralske generacije, povsem v duhu nasveta papeža Frančiška, ki danes goduje: „Mladi so naša krila, starejši so naše korenine. Brez kril in brez korenin ne vemo, kdo smo in ne kam moramo iti!“

Naš jubilejni koncert bo tako imel krila in korenine! S hvaležnostjo se spominjamo pokojnih patrov Bazilija Valentina OFM MBE, ki je umrl 26. julija 1997 in patra Janeza Tretjaka OFM, ki je umrl 27. julija letos. Skoraj 89 let staremu patru Valerjanu Jenku OFM OAM pa prisrčen pozdrav v Ljubljano! Hvala za 40 let in vse do danes, da boste še naprej Slovenec, Slovenka po srcu - Slovenian at heart!

To so bile besede patra Cirila Božiča OFM OAM, patra Darka Žnidaršiča OFM in patra Davida Štrumpfa OFM in laiške misionarke Marije Anžič.

Koncert se je začel ob 4. uri popoldne pod geslom »Dober dan,dobri ljudje!«

P. Ciril Božič je pozdravil na 40. slovenskem mladinskem koncertu v Melbournu
P. Ciril Božič je pozdravil na 40. slovenskem mladinskem koncertu v Melbournu © Stičišče avstralskih Slovencev

Pater Ciril A. Božič OFM OAM je lepo pozdravil vse navzoče. Oglasila se je avstralska in slovenska himna. Kratek pregled 40-letne zgodovine mladinskega koncerta z zanimivo točko mladinskega pevskega zbora Glasniki, takratnega prvega nastopa. Častni gostje so bili: odpravnica poslov RS v Canberry ga.Jana Grilc, častni konzul za Vic. g.Derry Maddison HC, Častni konzul za NSW Sydney g. Antony Tomažin HC, g. Alfred Brežnik AM častni Generalni konzul RS za NSW od leta 1992-2013 in Victorio 1992-2002, g. Ivan Burnik Legiša pisatelj zadnjih 50 let, napisal in izdal tudi nekaj knjig, predsedniki slovenskih društev širom Victorije, gostje in prijatelji slovenske besede.

Nastopali so: solisti, pevci, pevski zbori, ansambel »Žagarji« in ansambel »Karantanija«, kateri so prvič nastopali že na koncertu v Adelaide 1985 leta. Zelo dobro in s posluhom pripravljen program z odmorom je trajal kar štiri ure. Po programu je sledila servirana večerja, za dobro voljo pa so poskrbeli ansambel Karantanija!

V nedeljo smo se vsi ponovno zbrali v v cerkvi svetih bratov Cirila in Metoda v Kew. S pozdravom sv. Frančiška Asiškega MIR IN DOBRO se je končal letošnji – Mladinski koncert za leto 2013-2014!

Pogled na vse nastopajoče na 40. slovenskem mladinskem koncertu v Melbournu
Pogled na vse nastopajoče na 40. slovenskem mladinskem koncertu v Melbournu © Stičišče avstralskih Slovencev

Več fotografij Florjana Auserja najdete na Stičišču avstralskih Slovencev.

Prva nedelja v septembru je na koledarju zaznamovan poseben praznik- praznik očetov- fathers day! Vsako leto se posebno veselijo otroci, vse več pa že tudi trgovci. Otroci pripravljajo očetom in starim očetom razna darila in tople besede v zahvalo za ljubezen, ki so jo bili deležni skozi vse leto.

Tudi v slovenski skupnosti širom Melbourna se še vedno tem praznikom s spoštovanjem priklonimo.

Pri Verskem in kulturnem središču v Kewju so se učenci Slomškove šole teden dni pred praznikom oblečeni v narodne noše, skupaj z mamicami in patrom Cirilom Božičem poklonili očetom in starim očetom že pri sv. maši, kasneje pa v dvorani na odru zapeli in zaplesali očetom v razvedrilo. Matere so obložile mize za prigrizek. Na sam praznik, kateri je zabeležen na prvo nedeljo v mesecu septembru, se spominjamo z opoldanskim kosilom in popoldansko zabavo po vseh slovenskih društvih. Še vedno se očetje, posebno stari očetje dobro počutijo v domači družbi, sicer so tega vajeni že zadnjih 50 let in več. Naslednje leto ne bo večje razlike, zabave takih in podobnih srečanj se vse še pred večerom končajo?!

Zasedba Karantanija na 40. slovenskem mladinskem koncertu v Melbournu 2014
Zasedba Karantanija na 40. slovenskem mladinskem koncertu v Melbournu 2014 © Stičišče avstralskih Slovencev

Tudi na tej strani poloble nam teče čas nemoteno dalje. September, pomladanski mesec, kar naznanja to tudi drži. V začetku je bilo lepo, temperature že do 20 stopinj, čez nekaj dni kasneje dež, zatem še toča. Bilo je popoldne, ko je zagrmelo, z vetrom še toča in spredaj na vrtu je padlo drevo, ki je končalo na cesti. Kar nekaj težav se je pripetilo tisto popoldne. Delavci iz komunale so z verigno žago zrezali drevo in vejevje ter spihali v naslednji tovornjak ter odpeljali v park za gnojilo. Ujme te stopnje se dogajajo vse pogosteje. Vetrovi, ki prihajajo iz juga, so najbolj nevarni. Sprejemati pa moramo vse, kar nam nalaga narava!

Prvi teden v oktobru, iz sobote 4. na 5. okt. smo v Viktoriji in Novemu Južnemu Welsu, Avstraliji že premaknili uro za eno uro naprej, v poletni čas. Južni, zahodni, severni in vzhodni deli pa si delijo po njihovih potrebah, kajti kontinent je ogromen in se ne da ravnati vse po istem času!

Že pa smo prejeli novico o koncertu – 40 članski pevski zbor CARMINA SLOVENICA iz Maribora, ki bo nastopal v okviru Melbourne Festival v Melbournu, od 23. do 26. oktobra t.l. V torek 28. oktobra bodo nastopali ob 7. uri zvečer v dvorani sv. bratov Cirila in Metoda v Kew. Že v naprej se veselimo njihovega srečanja.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...