Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Einspielerjevo nagrado bo prejel dr. Valentin

| 08.10.2014, 20:38 Matjaž Merljak

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) od leta 1988 podeljujeta Einspielerjevo nagrado. Letošnji prejemnik je dr. Hellwig Valentin. Podelitev bo 6. novembra v Celovcu.

Einspielerjeva nagrada je namenjena osebnostim iz večinskega naroda, ki so si pridobile zasluge tako za slovensko narodno skupnost na Koroškem kakor tudi za vsestransko sodelovanje med Koroško in Slovenijo.

Letošnji nagrajenec je se kot zgodovinar, novinar in politik angažiral za enakopravnost koroških Slovencev. Z nagrado se mu podeljevalca želita zahvaliti za njegov trud premostiti nacionalna in druga nasprotja v Alpsko-jadranskem prostoru in s tem narediti družbo bolj razumevajočo in miroljubno.

Podelitev bo v četrtek, 6. novembra 2014, ob 19. uri v Tischlerjevi dvorani Slomškovega doma v Celovcu. Slavnostni govornik bo univ. prof. dr. Walter Lukan.

Prva prejemnika Einspielerjeve nagrade sta bila leta 1988 dr. Valentin Inzko in dr Ernst Waldstein, lani jo je prejel Peter Handke. Med prejemniki sta tudi nekdanji in sedanji krški/celovški škof dr. Egon Kapellari in dr. Alois Schwarz.

Andrej Einspieler je kot duhovnik deloval v različnih krajih na Koroškem, od 1846 naprej v Celovcu, katehet in profesor slovenščine na realki (do 1882). V letu 1848 soustanovil (politično) Slovensko društvo v Celovcu , po letu 1848 eden najvidnejših političnih publicistov na Koroškem. Ustanovil več časopisov, m.dr. Slovenca, Mir, Stimmen aus Innerösterreic. Leta 1851 skupaj s škofom A.M. Slomškom in prf. A. Janežičem soustanovitelj in prvi predsednik Društva sv. Mohorja (pozneje Družba sv. Mohorja, danes Mohorjeva – Hermagoras), za versko, kulturno in politično življenje (koroških) Slovencev nadvse pomembne ustanove (predvsem izdajanje knig in časopisov v slovenščini).

A. Einspieler se je zavzemal za enakopravnost slovenskega jezika in Slovencev, za sožitje obeh narodov na Koroškem, za splošno volilno pravico in politično svobodo. Kot vodilna politična osebnost koroških Slovencev bil tudi poslanec v koroškem deželnem zboru (1862-63; 1871-78 in 1880-88). V publikacijah v nemškem jeziku (Stimmen aus Innerösterreich, 1861 – 63; Draupost, 1863 – 66; Kärntnerblatt, bzw. Kärntner Volkstimme; 1869 – 83) je podpiral slovenske zahteve zlasti glede jezikovnih pravic v šolah in uradih.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...