Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Slovenska Karitas nakazala denar Karitas v Iraku

Slovenija | 30.10.2014, 20:08

Slovenska Karitas skuša pomagati ljudem, ki zaradi spopadov bežijo iz Sirije in Iraka. Prek mednarodne Karitas je ta teden Karitas v Iraku za prvo pomoč preganjanim nakazala 10 tisoč evrov. Že lansko poletje je prav toliko sredstev posredovala Karitas v Turčiji, ki se sooča z valom sirskih beguncev. Ker so potrebe na teh kriznih območjih velike, Slovenska Karitas akcijo nadaljuje in k darovanju vabi vse ljudi dobre volje.

"Vojna v Iraku in Siriji se nam morda zdi daleč. Na novice, ki nas obkrožajo, smo postali že imuni in nam ne sežejo do srca. Na zavedamo se, da ljudje v teh deželah trpijo preganjanje, med njimi tudi krščanske skupnosti in ostale manjšine v Iraku in Siriji," so v pisni izjavi za javnost opozorili sodelavci Slovenske Karitas. Spomnili so na besede sirskega škofa Antoina Audoja, ki je povedal, da je državljanska vojna v humanitarno stisko pahnila več kot polovico Sircev. Kot je dodal, do tega ne prihaja samo zaradi dnevnih spopadov, težave predstavljata tudi uničena infrastruktura in brezposelnost. Omenil je tudi zaskrbljujoče število beguncev, ki jih je približno štiri milijone. V Iraku je v tem letu zaradi preganjanja skrajnežev svoje domove zapustilo že več kot 1,2 milijona ljudi, ki počasi izgubljajo upanje. Lokalne Karitas na kriznih območjih pomagajo predvsem begunskim družinam, ki jih oskrbujejo s paketi s hrano in ostalimi osnovnimi potrebščinami, zagotavljajo zatočišče, pomagajo pri izobraževanju otrok in zdravstveni oskrbi ter nudijo psihosocialno pomoč ljudem v stiskah.

Slovenska Karitas je junija 2013 posredovala 10.000 evrov Karitas v Turčiji za nudenje najnujnejše pomoči s hrano in zdravstveno oskrbo neregistriranim sirskim begunskim družinam v krajih Reyhanli in Kirikhan. Ta teden je 10.000 evrov nakazala nacionalni Karitas v Iraku za prvo pomoč preganjanim družinam in posameznikom v krajih Erbil, Dohuk in Zakho.

Vir: Katoliška Cerkev

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...