Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Kdo so najuspešnejši tuji vlagatelji v Sloveniji

Politika | 31.10.2014, 15:00 Petra Stopar

Javna agencija za spodbujanje podjetništva Spirit je v minulem tednu podelila priznanja najboljšim tujim vlagateljem pri nas. Nagrade v štirih kategorijah so na prireditvi v Ljubljani prejela podjetja Sumida Slovenija, Hofer, Elrad International in Količevo Karton. Ta priznanja so po besedah v. d. direktorja Spirita Tomaža Klemenca namenjena prepoznavanju pomena vlagateljev v Sloveniji. Omenjene družbe so po naložbah tukaj beležile veliko rast, močan je tudi njihov vpliv na slovensko gospodarstvo.

Že premier Miro Cerar je na nedavni mednarodni razvojni konferenci FDI Summit v Ljubljani pozdravil tuje naložbe v slovensko gospodarstvo in obljubil ustvarjanje okolja, ki bo omogočalo lažjo izpeljavo investicij, na podelitvi nagrad najboljšim tujim investitorjem pa je Tomaž Klemenc ponovil, da vlada promovira tuje naložbe, saj te poleg prispevka k večji gospodarski rasti prinašajo tudi nova znanja in tehnologije, lažji dostop do mednarodnih trgov in nova delovna mesta. Dodal je, da »tuje neposredne naložbe olajšujejo dostop do kapitala, in kar je še posebej pomembno v primeru Slovenije, olajšujejo hitrejše izvedbe prestrukturiranj posameznih podjetij, ohranjanje zdravih jeder in ustvarjanje podlag za nadaljnjo rast teh podjetij«.

Kot je nadaljeval, med podjetji, kjer je prisoten tuji kapital in kjer tega ni, opažajo naslednje razlike: »Podjetja s tujim kapitalom dosegajo višje stopnje rasti prihodkov, tudi pri zaposlovanju, se pravi, hitreje zaposlujejo nove ljudi, obseg njihovega izvoza se hitreje povečuje in dodana vrednost na zaposlenega raste. Podjetja s prisotnostjo tujega kapitala v Sloveniji generirajo kar 40 odstotkov celotnega slovenskega izvoza.« Slovenija lahko po njegovih besedah tujim in domačim vlagateljem veliko ponudi. Ob tem je omenil tudi zaveze vlade, da bo nadaljevala s postopkom privatizacije.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Janko Burgar je ob tem obljubil pomoč ministrstva in ocenil, da bodo obeti za poslovanje ob zavezah vlade in optimističnih napovedih, povezanih z gospodarsko rastjo, naslednje leto bolj pozitivni.

Podjetje Sumida Slovenija, katerega investitor je japonsko podjetje Sumida, je nagrado prejelo za uspešne poslovne rezultate. Kot so zapisali v obrazložitvi, je podjetje, v katerem izdelujejo več sto različnih drobnih delov za avtomobilsko industrijo, lep primer prehoda iz obstoječega znanja podjetja Iskra na tujega investitorja. Podjetje delovno intenzivno proizvodnjo nadomešča z avtomatizacijo, obenem pa še povečujejo število zaposlenih - teh je 239, dodana vrednost na zaposlenega pa je 37.000 evrov. Skoraj vse proizvedeno izvozijo, lani so imeli dva milijona evrov čistega dobička. Po besedah Zlatka Novaka iz podjetja je nagrada rezultat dobrega in trdega dela ter sodelovanja z njihovimi partnerji v Nemčiji in na Japonskem, predstavlja pa tudi zavezo za njihovo dobro in še boljše delo v prihodnosti.

V kategoriji veliko storitveno podjetje ter pomemben zaposlovalec in investitor v regiji je nagrado prejelo podjetje Hofer trgovina, ustanovljeno leta 2004. Njegov tuji investitor je nemška korporacija Hofer, podjetje pa v Sloveniji nenehno širi prodajno mrežo, povečuje konkurenčnost ter povečuje število slovenskih dobaviteljev iz živilsko-predelovalne industrije. Hofer ima v Sloveniji 74 poslovnih enot, ima skoraj 1200 zaposlenih, čisti dobiček lani je znašal 16 milijonov evrov. Vse večje število zaposlenih in trgovin - eno bodo odprli novembra - dela Hofer po besedah Anje Jurca iz podjetja vsak dan boljše. Tako kot strankam so po njenih besedah odgovorni tudi zaposlenim v podjetju. Še naprej bodo gradili na odprtosti, iskrenosti in pozitivnosti, je dejala.

Podjetje Elrad International, katerega investitor je švicarski Kona International, je nagrado prejelo v kategoriji reinvesticija in prejemnik sredstev iz javnega razpisa za spodbujanje tujih neposrednih investicij. Podjetje razvija in proizvaja elektronske sklope za končne izdelke na področju malih gospodinjskih aparatov, električnih orodij, bele tehnike in avtomobilske industrije. Elrad International ima 307 zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega znaša 40.000 evrov, rast prihodkov je desetodstotna. Sredstva z omenjenega razpisa so vložili v nov investicijski projekt v vrednosti 1,5 milijona evrov in zaposlili dodatnih 27 oseb. John Dreu iz podjetja se je ob prejemu nagrade zahvalil vsem, ki so zanjo zaslužni. Med njimi so po njegovih besedah tudi zaposleni, ki v Sloveniji izdelajo mnogo delov, ki so nato vgrajeni v naprave pod različnimi znamkami in tako prihajajo v domove številnih.

Količevo Karton je nagrado prejelo v kategoriji dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost investicije. Podjetje, ki je od leta 1998 v lasti avstrijskega družinskega koncerna Mayr-Melnhof, vodilne proizvajalke posameznega recikliranega kartona, je danes največja in tudi najučinkovitejša slovenska papirnica. Njen promet se je od leta 2011 povečal za četrtino, lani je presegel 140 milijonov evrov. Donosnost kapitala presega deset odstotkov in raste, plače zaposlenih pa so nad panožnim povprečjem. Konec leta 2013 je imela družba 361 zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega lani je dosegla 86.500 evrov. Po besedah Branka Rožiča iz podjetja gredo zasluge za nagrado po eni strani podjetju samemu in njegovi sposobnosti privabiti investitorje, po drugi strani pa tudi investitorju, ki je imel pogum in vizijo investirati. Kot pravi, sta dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost, za kar so dobili nagrado, tudi oznaki za njihove produkte.

Politika, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...