Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Andrej Lenič, Nina Kapelj, Jernej Stritih, Damijan Oražem - Taborniki in Zavod za gozdove (foto: Domen Hrovatin)
Andrej Lenič, Nina Kapelj, Jernej Stritih, Damijan Oražem - Taborniki in Zavod za gozdove

Taborniki vabijo k obnavljanju gozdov

Slovenija | 30.10.2014, 09:10 Petra Stopar

Žled je v začetku leta prizadel več kot polovico slovenskih gozdov in poškodoval skoraj 10 milijonov kubičnih metrov lesa ali 25 milijonov dreves, ki jih bo treba posekati. Zavod za gozdove Slovenije in Zveza tabornikov Slovenije želita prispevati k obnavljanju slovenskih gozdov s tem, da 15. novembra pripravljata vseslovensko prostovoljno akcijo.

Skupno bodo vsi, ki se bodo akciji pridružili, posadili približno 26.000 sadik, kar ustreza površini približno 12 hektarom gozda. Podobno količino sadik bodo posadili tudi prihodnjo pomlad in v naslednjih letih. Andrej Lenič iz Zveze tabornikov je za naš radio povedal, da lahko 15. novembra v akciji sajenja sodeluje vsak. »Lahko se prijavi preko spletne strani www.obnovimo-gozdove.si, kjer imamo objavljenih 17 zbirnih mest za prostovoljce,« je povedal. »Akcije se udeležite primerno obuti in oblečeni ter opremljeni z rovnico ali krampom, s katerim bomo skopali jamice za sadike. Nujna oprema so tudi delovne rokavice, dobrodošle pa bodo tudi in plastične vreče ali torbe, v katerih bomo prenašali sadike po delovišču in tako preprečili, da bi se korenine sadik med delom izsušile,« svetujejo na Zvezi tabornikov Slovenije.

Po besedah Andreja Lozarja z Zveze tabornikov želijo z akcijo sporočiti, da nam za naše gozdove ne sme biti vseeno. »Taborniki veliko časa preživimo v gozdu in zato se nam zdi prav, da pomagamo pri njegovi obnovi. Na tak način se s pomočjo gozdarjev tudi veliko naučimo o delo v gozdu, hkrati pa se družimo, spoznavamo in preživljamo svoj prosti čas v naravi. Združili bomo koristno s prijetnim in naredili nekaj dobrega za naše pravnuke,« meni.

Zoran Grecs z Zavoda za gozdove Slovenije pojasnjuje, da so sadike izbrane glede na lastnosti posameznih rastišč. Minuli teden so v vasi Grčarevec pri Logatcu že sadili bukev, 15. novembra pa bodo prostor namenili tudi javorju, hrastu, jelki, boru, macesnu in češnji… »Smreka je v naših gozdovih preveč razširjena, zato njene rasti ne bomo dodatno spodbujali. Vsako novo sadiko označimo s količkom, kar nam omogoča, da jo kasneje lociramo in skrbimo za njeno nadaljnjo nego,« je dodal.

Kako pravilno sadimo sadike?

Sadiko posadimo v izkopano jamico. Jamica mora biti dovolj široka in globoka, da lahko vanjo razprostremo koreninski pletež sadike. Na dno jamice nasujemo humusno plast izkopane prsti, sadiko posadimo do enake globine, kot je rasla v drevesnici. Korenine zasujemo in potlačimo z rokami. Jamico zasujemo in še enkrat dobro potlačimo. Okrog sadike potresemo suho listje in travo, ki zadržujeta vlago in ščitita korenine sadik pred izsušitvijo.

S ključno besedo GOZD na 1919 lahko prispevate evro za sadiko drevesa.

Slovenija, Kmetijstvo, Hrana in okolje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...