Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Stanislav Veniger (foto: Splet)
Stanislav Veniger

Po menjavah na vrhu Sove in Slovenske vojske na vrsti tudi vrh policije

Slovenija | 29.10.2014, 15:41

Vlada Mira Cerarja pa nadaljuje s kadrovskimi menjavami. Po razrešitvi direktorja Sove, zamenjavi načelnika generalštaba Slovenske vojske, je na današnji seji razrešila še generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja, na mesto vršilca dolžnosti je potrdila direktorja uprave kriminalistične policije Marjana Fanka.

Niso se še polegle govorice o menjavah na vrhu Slovenske vojske, ki naj bi jo po poročanjih medijev zahtevali Socialni demokrati, ter na vrhu varnostno obveščevalne agencije - Sova, a že prihaja do novih kadrovskih odločitev, ki dvigujejo prah. Že pred dnevi je poslanec SDS Vinko Gorenak opozoril na po njegovem sporno imenovanje direktorja SOVE. V njegovi stranki pravijo, da Andrej Oček ne izpolnjuje pogojev za zasedbo delovnega mesta direktorja te agencije. A vlada z zamenjavami nadaljuje. Danes je razrešila generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja in na njegovo mesto kot v. d. potrdila direktorja uprave kriminalistične policije Marjana Fanka. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je med vrsticami priznala, da naj Veniger ne bi sledil njenim ciljem: "Gre za mojo odločitev kot ministrice za notranje zadeve, torej gre za odločitev v posledici najvišjega vodstvenega mehanizma odločanja ob uresničevanju vodenja in opravljanja resorja, ki mi je bil zaupan."

Poudarila je, da je Veniger njeno odločitev sprejel z "najvišjo stopnjo profesionalnosti". Med drugim jo je seznanil s tem, da izpolnjuje pogoje za upokojitev in bo to možnost izkoristil. In kakšni so prvi odzivi? Iz koalicijskih krogov pričakovani. Karl Erjavec DeSUS se strinja in Cerarju zaupa, opozarja le, da se menjave dogajajo zelo hitro. Bolj kritični so v opoziciji. Poslanec Gorenak je opozoril na dvojna merila: "Če to počnejo na levi, je to nujno potrebno, če to počnejo na desni, je to kadrovski cunami. Mislim, da bi morali na vse gledati enako. Osebno pa menim, da ta menjava v tem trenutku ni potrebna."

Mediji ministričino odločitev med drugim povezujejo z napovedanim krčenjem v javnem sektorju, zaradi katerega bodo precej na udaru policisti, a Gorenak poudarja, da je treba biti do teh varčevanj zelo kritičen: "Policija je svoj del pri varčevanju že zdavnaj plačala, v času od ministrice Katarine Kresal, Zalarja, mene, Viranta, je v slovenskem prostoru 1800 policistov manj in ne verjamem, da je ta menjava povezana s tem. Kar pa se tiče kritičnosti policistov do teh varčevalnih ukrepov, absolutno podpiram policiste."

Da je Fank stopil na čelo policije, je po Gorenakovih besedah razumljivo, saj tako kot notranja ministrica prihaja iz Maribora in se verjetno poznata.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...