Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Ob sprejemu rebalansa nova milijardna zadolžitev države

Politika | 29.10.2014, 15:13 Petra Stopar

Vlada je sprejela predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Kot je napovedal finančni minister Dušan Mramor, se bo primanjkljaj povečal za približno 200 milijonov evrov in bo znašal 1,2 milijarde evrov. Izraženo v deležu bruto domačega proizvoda je to 3,4 odstotka. Da bi prihodnje leto dosegli dovoljeno mejo primanjkljaja, ki je 3 odstotke BDP, je ministrstvo državo že na novo zadolžilo, in sicer v višini milijarde evrov. S tem se je dolg na državljana povečal za 485 evrov in skupaj znaša dobrih 12.000 evrov.

Namesto načrtovanih 8,6 milijarde evrov se bo letos v proračun steklo nekaj manj kot 8,4 milijarde evrov, odhodki pa se bodo zmanjšali za 39 milijonov evrov na 9,6 milijarde evrov. Ker se rebalans pripravlja v zadnjem četrtletju tekočega leta, ne more vsebovati nekih strukturnih ukrepov, pač pa je mogoče vanj vključiti le prihranke oz. prerazporeditve sredstev, kjer je to možno, je po seji vlade ocenila državna sekretarka Mateja Vraničar.

Čeprav v Desusu po besedah njenega predsednika Karla Erjavca z razrezom na zunanjem ministrstvu ne morejo biti zadovoljni, Erjavec priznava, da je treba preživeti in da bo vsak znotraj svojega ministrstva poiskal manjkajoča sredstva, tako da zaključijo letošnje leto.

Včeraj izdano eno milijardo evrov sedemletnih obveznic je sekretarka Vraničarjeva komentirala z besedami, da je bilo to v skladu z letnim načrtom financiranja proračuna. O namenu zadolževanja je povedala, da gre za pokrivanje tekočega primanjkljaja ali odplačilo glavnice v letošnjem ali v prihodnjih letih. „Ta zadolžitev ni posebej namenjena točno določenim stroškom. Gre za redno operacijo, ki jo izvaja ministrstvo za finance v okviru svojih pristojnosti,“ je dejala.

V časniku Finance novo zadolžitev pojasnjujejo s tem, da je želela Slovenija po nedavnih končanih bančnih testih "izkoristiti ugodne razmere na finančnih trgih in si še letos predčasno zagotoviti čim več denarja, ki bi ga potrebovala v letu 2015". To pa pomeni povišanje dolga na slovenskega davkoplačevalca za 485 evrov na 12.100 evrov.

Andrej Šircelj SDS – je ob tem opozoril, da ostale države za razliko od Slovenije za financiranje svojih projektov najdejo svoje vire pri Evropski investicijski banki. „Glede na zadnjo zadolžitev Slovenije v višini ene milijarde evrov je treba iskati odgovornost za to, da se Slovenija ni zadolžila pri Evropski investicijski banki in da država ne koristi sredstev iz strukturnih skladov, ki so na razpolago. Davkoplačevalci bomo znova plačevali previsoke obresti. Poleg tega Slovenija nima načrta zmanjšanja zadolževanja, kar pomeni, da ta vlada dejansko brezglavo in brez načrtov zadolžuje davkoplačevalce, ki plačujejo visoke obresti.“

Iz Bruslja so medtem sporočili, da pri proračunskih načrtih držav članic za naslednje leto tudi po dodatnih posvetovanjih ne zaznavajo nobenih kršitev. O oceni Evropske komisije za slovenski proračun je sekretarka na finančnem ministrstvu dodala, „da s tem, ko nam ne naložijo popravljalnih ukrepov, povejo, da so zadovoljni“. Končno mnenje Evropske komisije o proračunu za prihodnje leto bo znano v naslednjem mesecu.

vir: STA

Politika, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.