Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Bulc: Evropska sredstva za nas ključnega pomena

Politika | 29.10.2014, 09:53 Petra Stopar

Slovenija bo z Evropsko komisijo lahko še ta teden podpisala partnerski sporazum, ki je eden od dveh ključnih dokumentov za črpanje evropskih sredstev v novi finančni perspektivi. Kot je pojasnila državna sekretarka v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Alenka Smerkolj, ki jo bo premier Miro Cerar predlagal za ministrico brez listnice, pristojno za razvoj in kohezijo, namerava vlada drugi ključni dokument - operativni program - potrditi na prvi novembrski seji.

Partnerski sporazum je strateški dokument za izvajanje kohezijske politike v novem finančnem obdobju 2014-2020 in je usklajen z obstoječimi strategijami, programi, akcijskimi načrti in drugimi dokumenti na nacionalni ravni. Vlada je sporazum potrdila konec julija, zdaj jo čaka še potrditev operativnega programa, drugega ključnega dokumenta. Če bo vse po načrtih, bo podpis partnerskega sporazuma morda jutri, je povedala tiskovna predstavnica evropskega komisarja za regionalno politiko Johannesa Hahna Shirin Wheeler.

„Partnerski sporazum je izjemnega pomena za naslednji korak v smeri učinkovitega črpanja sredstev nove perspektive,“ je ob prenehanju funkcije ministrice brez listnice, pristojne za kohezijo, v Državnem zboru danes povedala Violeta Bulc. Dodala je, da danes potekajo pomembni dialogi z župani, da se potrdijo tudi vsebine operativnega programa. V sklopu izvajanja evropske kohezijske politike 2014-2020 bo Slovenija razdeljena na zahodno in vzhodno kohezijsko regijo, ki bosta skupaj upravičeni do približno 3,2 milijarde evrov.

Področje porabe sredstev EU naj bi bilo v prihodnje bolj centralizirano in koordinirano, za kar bo potrebnega več sodelovanja vseh deležnikov. Nov pristop k črpanju evropskih sredstev namreč temelji na analizah, vrednotenjih, poudarek pa je na osredotočenosti vlaganj in usmerjenosti k rezultatom. Novost je tudi, da ne bo razdelitve denarja po ministrstvih ter da bodo projekti, programi med seboj tekmovali. Po besedah Bulčeve gre za „naša sredstva, mi si s tem kupujemo samo pravico do črpanja naših sredstev po pravilih EU, s katerimi smo se tudi strinjali, v primeru, da pride do nepredvidljivih zapletov, se nam lahko to črpanje umakne za nepredvidljiv čas“.

Osnutek operativnega programa sicer predvideva, da se bodo evropska sredstva uporabljala za prednostne naložbe na petih ključnih področjih. Gre za ukrepe za razvoj in izkoriščanje tržnega potenciala raziskovalnih in inovacijskih dejavnosti v podjetjih in v ustanovah javnega sektorja, ukrepe za spodbujanje rasti in razvoja malih in srednjih podjetij ter razvojno prestrukturiranje gospodarstva v smeri višje dodane vrednosti, ukrepe za spodbujanje zaposlovanja, izobraževanja in poklicnega usposabljanja, ukrepe za zmanjšanje tveganja revščine ter ukrepe za izkoriščanje naravnih potencialov in učinkovito rabo energije ter virov.

Politika, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...