Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Matoz: O odvzemu mandata mora odločati Ustavno sodišče

Politika | 28.10.2014, 10:40 Petra Stopar

Udeleženci shodov Odbora 2014 vsakodnevno zahtevajo prekinitev kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin za predsednika SDS Janeza Janšo, ki je po njihovih besedah v nepravičnem in nezakonitem zaporu, in ki mu je prenehal poslanski mandat. Pritožbo na slednje je vložil Janšev odvetnik Franci Matoz, ki pričakuje, da bo ustavno sodišče o tem odločilo v kratkem času.

Postopek ob seznanitvi Državnega zbora o prenehanju Janševega mandata naj bi danes obravnavala še Državna volilna komisija (DVK), še vedno pa ni jasno, ali bo Božo Predalič, ki bi Janšo lahko nadomestil kot poslanec, prevzel mandat. DVK namreč še vedno čaka, da se bo Predalič odzval njenemu pozivu, da v poslanski klopi nasledi Janšo. V SDS sicer menijo, da ima Janša po zakonu in ustavi še vedno poslanski mandat, zato so ga nedavno tudi znova predlagali za člana parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

„Prepričani smo, da je ustavno sodišče tisto, ki mora o takem odvzemu mandata odločati. Gre za dejstvo, da tretji odstavek 82. člena ustave RS govori, da Državni zbor potrdi poslanske mandate, medtem ko je varstvo te pravice v zvezi s potrditvijo mandata predvideno v 21. členu zakona o Ustavnem sodišču. Res je, da v konkretnem primeru ne gre za spor o potrditvi mandata, ampak o odvzemu, vendar menimo, da gre za vsebinsko enako zadevo, in da mora biti zaradi posega tako v aktivno kot pasivno volilno pravico zagotovljeno učinkovito varstvo pravic, in to je zagotovljeno na ustavnem sodišču,“ pravi zagovornik prvaka SDS Matoz.

O postopkih v zvezi z opravljanjem poslanskega mandata naj bi na današnji seji razpravljal tudi Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Poslanska skupina ZaAB je namreč vložila predlog novele zakona o vladi, ki predvideva, da funkcijo premierja, ministra ali državnega sekretarja ne more opravljati posameznik, ki je pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora.

Udeleženci shoda Odbora 2014 pa bodo tako kot vsak dan tudi danes ob 17. uri pred Vrhovnim sodiščem opozorili na potrebo po pravni državi. Že pred časom je na shodu Aleš Hojs povedal, da njihovo delo ni zaman, s čimer je odgovoril na očitke poslanke ZL Violete Tomič. Po njegovih besedah še danes ne vemo, kako kdo glasuje v sodnem senatu, ljudje pa leta in leta čakajo na pravico in resnico. Pravnike in sodnike je pozval, naj pogledajo še vsebino in ne le formo, saj bodo le tako povrnili ugled svojemu poklicu.

Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.