Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sveče ob grobišču pod Krenom (foto: Jože Bartolj)
Sveče ob grobišču pod Krenom

Pristojna komisija: Vlada naj sprejme operativni program urejanja vojnih grobišč

Slovenija | 27.10.2014, 14:04

V vladni komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč opozarjajo na prepočasno in nepopolno uresničevanje zakona o vojnih grobiščih ter zakona o varstvu kulturne dediščine v delu o vojnih grobiščih kot arheološki in memorialni dediščini. Menijo, da je vsakršno zavlačevanje pri tem škodljivo, saj spodbuja negativna čustva, omogoča zlorabo mrtvih za politične namene ter ogroža pietetno načelo, da vse žrtve vojn zaslužijo grob in spomin.

V komisiji pričakujejo, da bodo pristojni sprejeli ustrezne ukrepe, ki bodo presegli zdajšnje stanje, še posebej, ker bomo prihodnje leto zaznamovali stoto obletnico začetka bojev na Soški fronti in sedemdeseto obletnico konca druge svetovne vojne. Vlado pozivajo, naj sprejme operativni program urejanja vojnih grobišč, v proračunu zagotovi zadostna finančna sredstva, ustanovi službo za vojna grobišča z ustrezno kadrovsko sestavo ter pooblastili za operativno delovanje in medresorsko koordinacijo, preveri, kako občine uresničujejo naloge v zvezi z vojnimi grobišči ter varstvom spomenikov in spominskih znamenj, zagotovi, da bo Inštitut za novejšo zgodovino lahko dokončal register in analizo slovenskih smrtnih žrtev druge svetovne vojne, ter zaveže vse pristojne organe in službe, naj svoje naloge na tem področju opravljajo prednostno, učinkovito in odgovorno.

V komisiji prav tako predlagajo pripravo registra grobov slovenskih žrtev prve in druge svetovne vojne po svetu, vlada naj obenem poskrbi, da bodo vsa slovenska vojna grobišča na tujem urejena skladno z mednarodnimi sporazumi.

Komisija v javni izjavi, ki jo podpirata Nova Slovenska zaveza in Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, poziva vse pristojne, naj upoštevajo pripombe svetovne javnosti in znova presodijo tako ustreznost lokacije kot primernost izbranega spomenika vsem žrtvam vojn. Spomnila je tudi, da mnogi posmrtni ostanki žrtev druge svetovne vojne še niso identificirani, zato naj se vlada ustrezno loti tudi tega.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...