Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Tet bi po oceni sindikatov lahko deloval še do leta 2020

Politika | 21.10.2014, 15:31 Petra Stopar

Potem, ko so propadla pogajanja o prodaji Termoelektrarne Trbovlje, družbo v najslabšem primeru čaka stečaj. O dokončni usodi bodo odločali še socialni partnerji na bližajočem se ponedeljkovem posvetu. Ob tem so sindikati prepričani, da bi lahko termoelektrarna obratovala še do leta 2020.

V Sindikatu delavcev dejavnosti energetike Slovenije in sindikatu Teta so na novinarski konferenci v Ljubljani poudarili, da se zavzemajo za ohranitev energetske lokacije tovarne. Tet bi lahko ostal v hladni rezervi in vskočil, ko bi se pokazala kriza. Likvidacija družbe bi namreč lahko hitro prešla v stečaj, njegovi stroški, ocenjeni na 20 do 30 milijonov evrov, pa bi prešli na državo in davkoplačevalce, je opozoril predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Branko Sevčnikar.

Pod vprašajem ni le energetska lokacija in približno 150 zaposlenih, ki so trenutno na čakanju, temveč tudi, kaj bo z deponijo premoga, pepela, ter s 365 metrov visokim dimnikom, najvišjim v Evropi. Vse to bi bilo v tem primeru treba ustrezno sanirati, je povzel Sevčnikar. Predsednika sindikata Dravskih elektrarn Maribor Bojan Majhenič pa je dodal, da bi to po ocenah stalo vsaj 50 milijonov evrov.

Zato pozivajo državo, politiko, lastnika – torej Holding slovenskih elektrarn - in ostale energetske akterje, naj skupaj začrtajo korake, po katerih bodo lahko našli optimalno rešitev, ki ne bo šla v smeri likvidacije ali stečaja. „Mislim, da imamo pravico, da to zahtevamo od njih, če pa se bodo oni odločili po svoje, pa bomo to spoštovali. Naše percepcije in strokovno razmišljali smo vam predstavili in menimo, da ni nobene potrebe po tem, da gremo po tej poti, kot oni trenutno želijo,“ je dejal Sevčnikar.

Kot je nanizal predsednik podjetniškega sindikata v Tetu Aleš Žagar, so letos preživeli in plače izplačevali s svojo proizvodnjo in svojim delom, in ne na stroške države ali njihovega lastnika, Holdinga Slovenske elektrarne. Prepričan je, da lahko termoelektrarna, ki ima projekte, z rednimi vzdrževalnimi deli deluje in preživi do leta 2020.

Sindikalisti so še opozorili, da je bila celotna prodaja s strani Holdinga, ki se je nedavno končala, ko je od pogajanj odstopila švicarska družba Edelweiss Investment v lasti Rusa Olega Burlakova, zelo nepregledna. Zanima jih tudi, kakšen dopis je Holding pošiljal 19 zainteresiranim kupcem Teta, ki jih nakup nato ni zanimal. Zavrnili so tudi navedbe generalnega direktorja Holdinga Blaža Košoroka, da niso aktivno sodelovali pri iskanju rešitev za družbo.

Politika, Sociala
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.